fbpx

Az Év Agrárembere – Szántóföldi növénytermesztés kategória

Írta: Szerkesztőség - 2019 január 11.

Az Év Agrárembere – 2018 jelöltjei Szántóföldi növénytermesztés kategóriában:

Vági Zsolt

Szántóföldi növénytermesztés kategória

Vági Zsolt édesapja a kilencvenes évek elején néhány hektár területen kezdett gazdálkodni. Az első erőgép megvásárlásával nyomban megfertőzte ez a hivatás. A mezőgazdasági gépészdiploma megszerzése után 12 éven keresztül dolgozott mezőgazdasági cégeknél, főként kereskedelmi területen. Ezt követően a családi gazdaságban folytatta pályafutását fiatal gazdaként: jelenleg 450hektáron végeznek szántóföldi növénytermesztést.

Szerencsésnek tartja, hogy a gépészetben szerzett tudását a saját géppark felépítésén keresztül tudja a növénytermesztés szolgálatába állítani. Így e két szakterület összefonódásával elmondható, hogy mára azt csinálja, amire vágyott: a munkája egyben a hobbija.

Kiemelt küldetésének tartja a jövő generációjának motiválását: szakképző iskolák mezőgépész tanulói a gazdaságukban tölthetik kötelező gyakorlatukat. Hiszi, hogy minél korábban kell megismertetni a gyerekekkel a mezőgazdaság világát, ezáltal talán többen választják ezt az életformát. Ennek érdekében rendszeresen fogadnak devecseri és ajkai óvodásokat a telephelyükön.

Szántóföldi növénytermesztés kategória

Régiós szakmai rendezvények szervezésével éveken át fogta össze a gazdatársait és a mezőgazdasági cégeket. Szülővárosában a gazdasági és ügyrendi bizottság tagjának választották, ezáltal is igyekszik támogatni a helyi közösség érdekeit. A Noszlopi Vadásztársaság tagja és titkára, valamint a Noszlopi Lövészegylet alapító tagja és tisztségviselője.

Soltész Gyula

Szántóföldi növénytermesztés kategória

Soltész Gyula 1978-ban okleveles ágazatszervező üzemmérnöki diplomát szerzett, majd a naki Dózsa MgTSz-ben helyezkedett el, ahol végigjárta a ranglétrát. A gazdaság 2002-ben részvénytársasággá alakult, azóta a Naki Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója. Az egykori falusi téeszből napjainkra korszerű vállalkozást hozott létre.

Növényvédelmi szakmérnökként is végzett, s a kilencvenes évek közepétől a sávos gyomirtási technológia fejlesztésével, és a növény igényeihez igazított osztott tápanyag-kijuttatással is foglalkozott.

Az IKR Zrt-vel és a Gödöllői Egyetemmel közösen végzett programfejlesztést a precíziós növénytermesztés munkafolyamatainak kidolgozására, s a FÖMI távérzékelési programjának a fejlesztésében tesztüzemként vett részt.

A Kukorica Klub termésversenyében többször ért el kiváló helyezést. Arany Plakettel ismerték el a precíziós szárítás területén nyújtott teljesítményét, s Magyar Gabonatermesztésért díjban is részesült. A sertés-takarmányozás területén hazánkban elsőként vezette be a széndioxid-közegben tárolt nedves szemes kukorica használatát.

Szántóföldi növénytermesztés kategória

Az „Agrárlogisztikai központ kialakítása Nakon” pályázattal és a Nakoil Kft. megalakításával megalapozta Nak jövőbeli életét. A település társadalmi életének aktív szereplője. A helyi Nyugdíjas Klub, a Faluszépítők és a sportegyesület támogatásával segíti a település társadalmi életét. A Nakért Alapítvány kuratóriumi tagjaként támogatja a település emlékeinek megőrzését.

Szolomájer István

Szántóföldi növénytermesztés kategória

Szolomájer István növénytermesztő és állattenyésztőként végzett, majd felcser és inszeminátor technikusi végzettséget is szerzett. A Mérki Kossuth Mg. Termelőszövetkezetnél kezdett dolgozni állattenyésztési brigádvezető munkakörben, majd felcser és inszeminátorként.

A termelőszövetkezet felszámolásával megszűnt a munkahelye, ekkor döntött úgy, hogy növénytermesztés területén folytatja a munkát. Nyitott egy gazdaboltot, valamint 3,5 hektár területen kezdett szántóföldi növénytermesztésbe.

Napjainkban mintegy 350 hektár saját, valamint bérelt területen gazdálkodnak kettő családtagjával közösen.

Emellett integrációban mintegy 1000 hektár területen végeznek részleges vagy teljes szolgáltatást. 2007ben zöldmezős beruházás keretében szárítótelepet is létesítettek, azóta terményfelvásárlásával is foglalkoznak.

István sportszeretetéből eredően – hiszen ő is sokat sportolt – támogatja a Mérk-Vállaj futballcsapatot, a Mérk Kinizsi erőemelő egyesületet, amik országosan is öregbítik Mérk-Vállaj hírnevét. A falunapokat, a római katolikus egyházat, valamint a szociális otthont is rendszeresen támogatja.

Szántóföldi növénytermesztés kategória

Minden év elején integrációs szakmai rendezvényeket tart a helyi és szomszédos területeken élő gazdák számára, akik ezáltal újabb szakmai információkra tehetnek szert.

Itt adhatja le szavazatát: www.azevagrarembere.hu