fbpx

A magyar borászat minőségi korszakváltás időszakát éli

Írta: - 2016 április 11.

A magyar borászat minőségi korszakváltás időszakát éli, az elmúlt években megteremtődött a lehetőség a minőségi és mennyiségi továbblépésre az ágazatban – jelentette ki a földművelésügyi miniszter csütörtöki előadásában, a Somló-hegy lábánál lévő Tornai Pincészetben.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: tavaly már megmutatkozott a több éves telepítési munka eredménye, az ágazat kibocsátása 73 milliárd forint volt, 39 százalékkal több az előző évinél.

A miniszter szerint rendeződött a szőlő- és borágazat helyzete, de ennek ellenére még bőven akad teendő, ehhez pedig elengedhetetlen a pályázati források hatékony felhasználása.

Az eredmények között említette azt is, hogy Magyarországon a borfogyasztásban a hazai termékek aránya a kétezres években 80 százalék volt, 2015-re ez 92 százalékra növekedett.

Az ágazatnak jelentős lökést adott a gazdaság fehéredése, valamint a sikeres borversenyek adta lehetőségek – fűzte hozzá.

A földművelésügyi miniszter szólt arról is, hogy Európán kívül Kína és Japán a magyar bor legnagyobb vásárlója.

Fotó: Francz Ilona

Fazekas Sándor elmondta, hogy gépek, berendezések beszerzésére 20 milliárd forint pályázati forrás áll rendelkezésre a tavalyi esztendőtől, hozzátéve, hogy 2004 óta ez az összeg összesen 41 milliárd forint.

A miniszter szólt arról is, hogy a 2017-ben megjelenő egyszerűsödő szabályozás a kisüzemi bortermelők számára a bürokrácia csökkenését jelentik majd.

Fotó: Francz Ilona

Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a Nagy-Somlói borvidék „felemelheti a térséget” azzal, hogy a nemzetközi érdeklődés homlokterébe juttatja.

(MTI)