fbpx

Minden 5. cseresznyeszemet Kína fal fel, belépünk a piacra

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 18.

Kína a globális cseresznyetermelés 23 százalékát fogyasztja el, most megnyílik az exportlehetőség a magyar beszállítóknak is. Általában is bővülhet a magyar-kínai mezőgazdasági árucsere.

cseresznye

A kínai Vámhivatal (GAC) pénteken bejelentette, hogy azonnali hatállyal engedélyezte a vonatkozó követelményeknek megfelelő magyar friss cseresznye behozatalát. Az exportengedély része volt a kínai felsővezető magyarországi látogatásának – írja a kínai sajtó, illetve az Egy övezet, egy út kezdeményezésnek. Mivel Kína friss cseresznyeimportja jelentősen megugrik, várható, hogy a magyar friss cseresznye fokozatosan megveti a lábát a gyorsan növekvő kínai piacon – mondta egy iparági bennfentes. A kínai cseresznyekereskedelem tavaly meghaladta a 351 tonnát, ami 78 százalékkal több, mint 2019-ben. Ezek közül Kína 348 tonna friss cseresznyét importált, miután nagyjából a globális cseresznyetermelés 23 százalékát fogyasztja el. Magyarország mellett eddig mintegy 11 ország és régió szerzett karantén-hozzáférési minősítést a kínai cseresznyeexporthoz, köztük Chile, az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és Argentína.

A bővülő mezőgazdasági kereskedelem új növekedési pont lehet a Kína és Magyarország közötti összkereskedelemben. Kína Magyarország legnagyobb Európán kívüli kereskedelmi partnere, Magyarország pedig Kína egyik fő kereskedelmi partnere a közép-kelet-európai régióban. Magyarország a legtöbb agrártermék-export engedéllyel rendelkező közép- és kelet-európai országok közé tartozik.