fbpx

Két markáns újdonság is lesz idén az új agrárpályázatokban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 24.

Az idén kiírandó mezőgazdasági pályázatokban sokkal nagyobb hangsúlyt kap majd a digitális tartalom, és a jövőbeni vállalások helyett fontosabb lesz az eddigi teljesítmény.

agrár digitalizáció precíziós traktor
Illusztráció: Horizont Média/archív

Ez kell a talpon maradáshoz

Minderről a 200 hektáron, precíziós és fenntartható termelési megoldásokat alkalmazó pomázi Breier Farmon tartott sajtótájékoztatón beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára. Feldman Zsolt szerint az adatalapú és precíziós technológiákat alkalmazó gazdálkodás minden olyan gazdálkodó számára elkerülhetetlen, aki olyan terményekkel, áruval kíván a piacon megjelenni, amelyekkel kapcsolatban a nemzetközi verseny globális, az árakat pedig külső és nem magyarországi piaci folyamatok alakítják. A két hét múlva kezdődő PREGA Konferencia előtt az államtitkár aláhúzta: a gazdaság szereplői közül talán a gazdálkodók szembesültek leginkább a környezeti, gazdasági és piaci viszonyok kiszámíthatatlanságával. A talpon maradáshoz ezért nagyfokú tudatosságra van szükség, felértékelődnek a megújulási képességek, az átgondolt és felelős vállalkozói döntések.

Több digit, több mérhető eredmény

Ezek megtámogatására a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terve alapján a 2024-ben meghirdetendő, beruházási jellegű pályázati felhívásoknál azok digitális tartalma és megalapozottsága jóval nagyobb hangsúlyt kap. Emellett fontos szándék, hogy a pályázatoknál kevésbé a jövőbeni vállalások döntsenek a projekt értékelésekor, inkább minél több objektív, mérhető, dokumentumokkal igazolható eredmény számítson. Az ősszel meghirdetendő új, precíziós gazdálkodást segítő felhívásnál olyan kiírást tervez az agrártárca, amely rugalmasan alkalmazkodik a pályázói igényekhez, ezzel együtt mégis hatékonyan szolgálja a mezőgazdasági üzemek digitális átállását – mondta Feldman Zsolt.

(forrás: AM)