fbpx

Takarmánydrágulás – emelkedni fog a tojás ára

Írta: Barna Ferenc - 2021 február 02.

A tojástermelő vállalkozások az étkezési tojás átadási árainak emelését kezdeményezik a takarmányok drágulására hivatkozva.

 

Tojásválogatás
A tojástermelők profitját elviszi a takarmány-áremelés (Fotó: Barna Ferenc)

 

A Baromfi Termék Tanácsba tömörült tojástermelők a héjas étkezési tojások árának emelését kezdeményezik kereskedelmi partnereiknél a takarmányok és a takarmány-alapanyagok drágulása miatt – tájékoztat a Tojásszövetség.

 

A gabonafélék jelentősen drágultak

A közleményben – az Agrárgazdasági Kutatóintézet adataira hivatkozva – kiemelték, hogy a gabonafélék 25-30%-kal drágultak az elmúlt fél évben.

A takarmánykukorica ára az idei év elején már meghaladta a tonnánkénti 60 ezer forintot. A tojástermelők szerint ez már jelentkezni fog a kész takarmányok áraiban is.

A szövetség szerint az áremelkedés folytatódik (az előrejelzések alapján következtettek erre), így a kész takarmányoknál az idei év első felében további 10%-os drágulás várható.

 

Tojásárak alakulása
Tojásárak alakulása (Forrás: MTI)

 

Önköltségen nem érdemes vállalkozást működtetni

Megszólaltattunk egy tojástermelőt, aki elmondta: „Jelenleg a tojásonkénti hasznunk megközelítőleg egy forint, a további takarmány-áremelés ezt fogja csökkenteni. Ezért lenne fontos, hogy a felvásárlási ár emelkedjen, önköltségen nem érdemes vállalkozásokat működtetni.”

A gazdálkodók szerint a felvásárlási ár emelkedésének nem kell feltétlen megjelennie a polcon lévő tojásárban. Azok kialakítása nagymértékben függ az egyes kereskedők árképzési gyakorlatától, az üzletláncok árpolitikájától.

 

Forrás: MTI