fbpx

A magyar érdekeltségű mezőgazdaság 50 ezres látogatottságot generált

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 29.

Minden eddiginél látványosabb pavilonnal készült idén az erdélyi gazdák és kézművesek bemutatkozásában érdekelt Pro Agricultura Egyesület a budapesti 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK): a kiállítóteret három nap alatt több mint 50 ezer ember látogatta meg.

Mezőgazdaságra nevelés, ültetés
A rendezvényen a fiatalokkal is meg kell ismertetni az agráriumot (fotó: AMC)

Még aranyérmes pálinka is szerepelt a kínálatban

A belső-erdélyi és bánsági gazdákat felkaroló egyesület minden eddiginél látványosabb pavilonnal készült idén a kiállításra. A három nap alatt 120 négyzetméteres kiállítótérben mutatta be a két térség magyar érdekeltségű mezőgazdaságát, hagyományait.

Helyi termelők által előállított kézműves sajtokat, kézműves sört, frissen facsart gyümölcsleveket, hidegen préselt olajokat, zöldség és gyümölcs készítményeket árultak. Mezőségi, nagyenyedi és tekei borok, az uniós oltalom alatt álló pécskai kenyér, majlátfalvi sütőtök lekvár, zakuszka, padlizsánkrém, havasi méz, tornyai szilvalekvár és dévai aranyérmes pálinka is szerepelt a kínálatban.

Budapesti vásárló Erdélyben?

Igyekeztünk valamennyi, általunk képviselt régió sokszínűségét és az ottani gazdák tevékenységét megjeleníteni” – mondta Antal Géza egyesületi elnök. A jelenléttel fel akarták hívni a figyelmet a belső-erdélyi, bánsági gazdákra, termelőkre, elősegíteni a piacra jutásukat. Megítélése szerint elérték céljukat, és reményét fejezte ki, hogy budapesti vásárlóik a jövőben Erdélybe is ellátogatnak.

Bülgözdi Timea ügyvezető elnök szerint a pavilonnak „óriási sikere” volt, amiért köszönetet mondott a termelőket összehívó, ezáltal a sokszínű termékpalettát biztosító falugazdászoknak.

Szalámi
A kiállításon közel 200 kistermelő és mintegy száz élelmiszeripari vállalkozás mutatkozott be a Kárpát-medencéből (fotó: AMC)

A rendezvényen történő megjelenést az AMC is sikeresnek minősítette

Az Agrármarketing Centrum (AMC) tájékoztatója szerint közel 200 kistermelő és mintegy száz élelmiszeripari vállalkozás mutatkozott be a Kárpát-medencéből. A látogatók többségét a kézműves élelmiszerek, valamint az őshonos magyar állatok érdekelték leginkább.

A határon túlról is nagy számban érkeztek kiállítók, így a Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Erdély, Partium, Kárpátalja és a Felvidék különleges ízvilágú helyi termékeit is megkóstolhatták az érdeklődők. A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének szervezésében a Székely termék védjeggyel rendelkező termelők is kiállították termékeiket.

Az OMÉK idei partnerországa Szerbia volt, az onnan érkezett kiállítók egyebek mellett mézeket, nemzeti italukat, a rakíját, valamint borokat és gyümölcsleveket ajánlottak a látogatók figyelmébe.

Forrás: MTI