fbpx

Közvetlen támogatás 480, vidékfejlesztés 230 milliárd

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 07.

A közvetlen támogatások keretében csaknem 480 milliárd forint támogatást igényelhetnek a gazdák, a vidékfejlesztési támogatásoknál pedig a 230 milliárdot is meghaladhatja a várható összes kérelem – jelentette be az Agrárminisztérium (AM).

Virágzó gyümölcsfa
Az egységes kérelem keretében igényelhetnek a mezőgazdasági termelők különböző jogcímeken támogatást (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Szerdán nyílt meg az egységes kérelem kitöltési felülete

2022. április 06.-tól nyújthatják be kérelmeiket a mezőgazdasági termelők.

Az egységes kérelem keretében idén 40 közvetlen támogatási és vidékfejlesztési jogcímhez kapcsolódóan igényelhetnek a termelők támogatást, több adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesíthetnek, valamint kifizetési kérelmet adhatnak be.

Az idei évben továbbra is átmeneti időszakra kerül sor, ennek révén az eddig megszokott és megismert támogatási jogcímek vehetők igénybe. A SAPS és zöldítés várható fajlagos együttes összege az elmúlt évekhez hasonlóan, a forint árfolyamától függően 80 ezer forint körül alakulhat hektáronként.

Kizárólag online

Az egységes kérelmek a MÁK honlapjáról kiindulva – ügyfélkapus bejelentkezést követően – az elektronikus kérelemkitöltő felületen tölthető ki, és kizárólag elektronikus úton nyújtható be. Amennyiben valaki – a leírtak ellenére – a postai utat választja, azt külön kérelmeznie kell.

Mivel évente egyszer kötelező az ügyfélnyilvántartási adatokat érintő adategyeztetés, az ellenőrzés elvégzése nélkül az egységes kérelem benyújtása idén sem lehetséges.

Használható a „Mobilgazda”, a Magyar Államkincstár által fejlesztett mobilalkalmazás, amely révén különböző ügyfélszolgálati, – nyilvántartási, – tájékoztatási, illetve kérelembeadáshoz kapcsolódó funkciók válnak elérhetővé. A Magyar Államkincstár az idei egységes kérelmek beadása során is alkalmazni fogja az úgynevezett előzetes ellenőrzés rendszerét.

A határidők figyelni kell

A szankciómentes kérelembeadásra április 06. és május 15. (a hétvége miatt május 16.) közötti időszak áll rendelkezésre.

A 2022. május 16-át követően benyújtott kérelmek szankciómentes módosítására május 31-ig van lehetőség, a módosítással érintett jogcímre megállapítandó támogatási összeg munkanaponkénti egy százalékos csökkentésével járó szankciós módosításra pedig 2022. június 9-ig nyílik mód.

Őszi vetés
A háború miatt fellépő bizonytalanság miatt a bizonyos zöldítési követelmények kapcsán van felmentés (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Technikai változások

A Vidékfejlesztési Program „Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés” és „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című, 2021-ben megjelent pályázati felhívásokkal kapcsolatban megkapott döntések alapján az idei egységes kérelem keretében is már be kell, hogy nyújtsák a kifizetési kérelmüket. Ennek elmulasztása a hároméves programból történő kizárást eredményezi.

Az élelmezésbiztonság és a takarmányellátás biztosítása érdekében a 2022-es közvetlen támogatások igénylése vonatkozásában a zöldítési követelmények bizonyos előírásai alól felmentési lehetőséget ad az Európai Bizottság.

A vonatkozó jogszabályokat, módosításokat a Magyar Közlöny 2022. évi 59. száma tartalmazza.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc