fbpx

Okosmegoldások segítik a vidék digitális fejlesztését

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 07.

A projekt résztvevői ingyen regisztrálhatnak az első évben az Okos Város Piactér platformon, ahol egymásra találhatnak a digitális település termékek szállítói, fejlesztői, illetve ezek potenciális megrendelői – tudtuk meg a Digitális Jólét Program (DJP) okosmegoldásokkal segítő intézkedéseit bemutató program tájékoztatójából.

Digitális Jólét Program által Tamásiban szervezett tájékoztató elnöksége
Digitális Jólét Program által Tamásiban szervezett tájékoztató elnöksége (Fotó: DJP)

A fejlesztési programoknak a vidéken élők, az általuk működtetett vállalkozások, mezőgazdasági termelők is nyertesei legyenek

A Digitális Jólét Program 2021-ben indította el a kistelepülések vonzerejének és élhetőségének javítását segítő, 11 intézkedéssel támogatott Digitális Falu Programját. A program célja, hogy okos, digitális megoldások alkalmazásával még tovább növelje a magyar falvak megtartó erejét és az ott élők életszínvonalát, bevonva az agrárium szereplőit is az érdekeltségi körbe.

Az Digitális Falu Program intézkedései közül elsősorban a Településszonda került bemutatásra a múlthét második felében, Tamásiban tartott rendezvényen. További fejlesztési modulok, projektek bevezetése alapozható meg települési, vagy térségi szinten a digitális alkalmazással.

A projekt e térségben jelenleg tíz önkormányzat (Bölcske, Dunaföldvár, Hőgyész, Paks, Tamási, Tolna, Kalocsa, Kiskőrös, Solt és Sükösd) részvételével zajlik a Digitális Jólét Program és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség partnerségének keretében, megvalósítója a HROD Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ.

Előny a projektben résztvevő települések számára, hogy egy éven keresztül ingyenes regisztrációval rendelkeznek az Okos Város Piactér platformon, ahol egymásra találhatnak a digitális település termékek szállítói, fejlesztői, illetve ezek potenciális megrendelői.

Az online platform azon vállalkozások számára biztosít megjelenési lehetőséget, melyek rendelkeznek a települések működését elősegítő okoseszközökkel és szolgáltatásokkal.

Magyarországon a digitalizáció folyamata az utóbbi időben felgyorsult

Balla Attila, a Digitális Jólét Nonprofit Kft. technológiai és vállalkozásfejlesztési ügyvezető-helyettese előadásában bemutatta a Digitális Falu Program eddig elért eredményeit és jövőbeni terveit, kiemelve, hogy Magyarországon a digitalizáció folyamata az utóbbi időben láthatóan felgyorsult, ehhez a Digitális Jólét Program keretében hozott intézkedések is hozzájárultak.

Jelenleg a Digitális Falu Program keretén belül közel 70 magyarországi településen zajlanak fejlesztések és a bevont települések száma folyamatosan nő. A Digitális Falu Program hazánk „okos falu” kezdeményezéseként biztosítja a KAP Stratégia célrendszerében szerepelő feladatok és indikátorok sikeres végrehajtását is.

Szemléletformáló kampányok segíti a térség digitalizációs fejlődését

Dr. Mikulás Brigitta, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, hogy az infrastrukturális és eszköz fejlesztések mellett nagyon fontos, hogy a lakosság és a helyi érintett vállalkozások, intézmények, szervezettek kellő ismeretekkel rendelkezzenek a digitális lehetőségek és azok előnyei terén.

Ennek kapcsán több szemléletformáló, a digitalizációs lehetőségeket bemutató és népszerűsítő kampány szervezése szükséges. Ebbe a folyamatba kapcsolódnak a DJP által létrehozott digitális térségfejlesztési hálózat szakemberei is.

Porga Ferenc, a házigazda szerepét betöltő Tamási polgármestere elmondta, hogy a programban való részvételükkel példát kívánnak mutatni minden vidéki kistelepülésnek, amely – hozzájuk hasonlóan – elkötelezett a digitális fejlődés mellett.

Forrás: KDMFÜ Nonprofit Kft./Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc