fbpx
320353

A talajművelésben és az agrárképzésben is a változásokért

Írta: Sándor Ildikó - 2024 január 15.

Az Év Agrárembere 2023 díjkiírás kategóriagyőzteseként A Jövő Agrárszakembere: Dr. Vona Viktória

Dr. Vona Viktória
A jövő Agrárszakembere Dr. Vona Viktória

Környezetgazdálkodási agrármérnök diplomáját Gödöllőn, a Szent István Egyetemen (ma már MATE) szerezte, majd vidékfejlesztési mérnökként folytatta tanulmányait Hollandiában, ahol 9 évig dolgozott precíziós mezőgazdasági fejlesztési projektek szakmai koordinátoraként. Sok tapasztalattal, új szemlélettel és honvággyal tért haza 9 év után. Itthon a testvérével közösen folytatta a szakmai munkát a saját tulajdonú Csernozjom Kft.-ben, melynek fő profilja a talajvédelmi, a tápanyag-gazdálkodási, a talajtani és a precíziós mezőgazdasági szaktanácsadás. Tanulmányait ez idő alatt is folytatta, növénytermesztési és kertészeti tudományok PhD-fokozatot szerzett Mosonmagyaróváron. Fő kutatási területe elsősorban a fenntartható, okszerű talajerő-gazdálkodás és a spektrometriai módszerek talajtani alkalmazhatósága volt. Az egyetem azóta a munkahelye is lett, ő a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karán a precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzés vezetője, illetve több EU Horizont projektben lát el szakmai feladatokat a szaktanácsadás, a természetalapú megoldások és a fenntartható gazdálkodás témakörében.

Meggyőződése, hogy az agrármérnökképzés gyakorlatát tovább kell fejleszteni, fontosnak tartja, hogy összekapcsolja a digitális mezőgazdasági gyakorlatokat az azokhoz szükséges háttérrel. Ennek érdekében a szakember fő missziója az okszerű, fenntartható talajerő-gazdálkodás, annak a gyakorlat számára hasznosíthatóvá tétele, amit rendszeres gazdálkodói szemlekörökkel és az egyetemi oktatás során is népszerűsít. Segít abban, hogy az agrártermelési gyakorlat számára hasznosítható, valódi információkat és értékes tudást, valamint modern technológiai ismereteket szerezhessenek a magyar mezőgazdaság szereplői. Több szakmai rendezvény, például az Agrártájoló és a VinÓvár precíziós gazdálkodási programelemének szervezője.

Fontos célja a digitális mezőgazdaság gyakorlatában szerzett tudásának megosztása és a gazdálkodók segítése a természeti értékek megőrzésében. Épp ezért a mosonmagyaróvári Smart Farm csapat tagjaként a fiatal agrárszakember jelentős szerepet vállal abban, hogy a helyszínen szervezett bemutatókon az intézmény és a középiskolák tanulói után az általános iskolások is közelebb érezhessék magukhoz a mezőgazdaságot, ezzel együtt a vidéki életet.

Az Agrotrend Csoport 10. éve írta ki Az Év Agrárembere díjat, az ő nevükhöz fűződik a szintén nagy sikerű és a gazdák munkáját, a mezőgazdaságot népszerűsítő Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás, az Agrofotó, a Kézműves Kiválóságok Díj, valamint a Nemzet Gazdásza elismerés, de ők szervezik az idén már harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Gazdabált is.

Az Év Agrárembere díj 2023. évi kategóriagyőztesei:

Az Év Agrárgépésze: Hári Zsolt,

Az Év Agrárinnovátora: Dr. Teszlák Péter

Az Év Állattenyészője: Dr. Húth Balázs,

Az Év Élelmiszeriparosa: Dr. Kovács Péter,

Az Év Erdőgazdálkodója: Sulyok Ferenc,

Az Év Fiatal Gazdája: Göbölyös Károly,

A jövő Agrárszakembere: Dr. Vona Viktória,

Az Év Kertésze: Nemes-Nagyné Vas Andrea,

Az Év Növényvédelmi Szakembere: Dr. Füzi István,

Az Év ökológiai gazdálkodója: Dezsény Zoltán

Az Év Szántóföldi gazdálkodója: Kaitz Ákos

A korábbi évekhez hasonlóan Közönségszavaton leadhatják Önök is voksukat, mindenkinek egy szavazata van. A szavazás állása ezen a linken követhető: https://azevagrarembere.hu/szavazatok/

Korábbi évek nyerteseiről itt olvashatják laudációinkat. Az idei abszolút győztest a február 9-i Gálán szavazza meg a szakmai zsűri.