fbpx
732406

Amatőr programozóból lett agrárgépész és innovátor

Írta: Sándor Ildikó - 2024 január 15.

Az Év Agrárembere 2023 díjkiírás kategóriagyőzteseként Az Év Agrárgépésze Hári Zsolt.

 Hári Zsolt
Az Év Agrárgépésze: Hári Zsolt

Dísznövénykertész családba született, neki mégis a programozás és az automatizálás lett a hobbija, évekkel később pedig a hivatása is. Hári Zsolt amerikai, holland és kínai tanulmányait, tapasztalatait összegyűjtve állapította meg, hogy a mezőgazdaságnak ezt a szűk szegmensét is lehetne sokkal hatékonyabban művelni idehaza. Ekkor indult el az a fejlesztőmunka, amelynek köszönhetően először a családi kertészet gépeit „okosította fel”, automatizálta. Az újdonságnak viszont hamar híre ment, és ügyfeleiknek, majd a szájhagyománynak és a YouTube-videóinak hála egyre több kertész, idővel pedig eszközforgalmazó, gépgyártó is felfigyelt a tehetségére.

A gépgyártókkal való közös projektekből jött a gondolat, hogy talán megérett a tudása és a tapasztalata arra is, hogy már ne csak szoftverszinten álljon elő egy géppel, hanem rögtön az első gondolattól, a „vastól” legyen az egyedi és saját. Így 2019 óta csapatával saját mezőgazdasági gépeket tervez, amelyek – programozóktól elvárhatóan – nem is lehetnek mások, mint önvezető robotok. Időközben gondolatai, ötletei megvalósításához céget alapított Hári Tech néven, ahol kollégáival saját fejlesztésű szoftvereikben GPS-alapú technológiát alkalmaznak (amely tudja a sorkövetést, az automata sormegfordulást, illetve az adapterek vezérlését is), gépeikhez pedig online nyomonkövetést és adaptereket is kínálnak. Továbbra is elsősorban a kertészet, főleg a dísznövénykertészet áll a fejlesztések középpontjában, de a csapatuk gyakorlatilag bármilyen munkagépet, sőt, már erőgépet is felokosít. A tanulmányait nemzetközi gazdálkodás szakon kezdő hobbiprogramozó így lett agrárkonstruktőr, gépgyártó, a Zala vármegyei Pötréte pedig így lesz a robottechnológia egyik bölcsője.

Hári Zsolt társadalmi szerepvállalása is egyedi. Nem vallja magát agrárszakembernek, a mezőgazdaság nem szakmája, gyakorlat közben ismerte ki az agráriumot, még ma is „csak” a munkája során tanulja. Világszemlélete, tapasztalata és innovatív nyitottsága azonban az egész hazai agráriumon nyomot hagy, robotjai már ott vannak az országos kiállításokon, nincs olyan gazdálkodó, akinek ne maradt volna meg akár csak élményként az önjáró robot látványa, de az agrár-felsőoktatás innovációs projektjeinek is aktív szereplője idehaza és már külföldön is. Így viszont az iskolapadból kikerülő agrárszakemberek előtt nem lesz ismeretlen ugyanaz a robot, akár a mindennapi gyakorlatban.

A hobbiprogramozóból időközben az agrárkutatás és -oktatás egyik lelkes aktivistája vált, aki még most is csak amatőr gazdásznak vallja magát.

Az Agrotrend Csoport 10. éve írta ki Az Év Agrárembere díjat, az ő nevükhöz fűződik a szintén nagy sikerű és a gazdák munkáját, a mezőgazdaságot népszerűsítő Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás, az Agrofotó, a Kézműves Kiválóságok Díj, valamint a Nemzet Gazdásza elismerés, de ők szervezik az idén már harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Gazdabált is.

Az Év Agrárembere díj 2023. évi kategóriagyőztesei:

Az Év Agrárgépésze: Hári Zsolt,

Az Év Agrárinnovátora: Dr. Teszlák Péter

Az Év Állattenyészője: Dr. Húth Balázs,

Az Év Élelmiszeriparosa: Dr. Kovács Péter,

Az Év Erdőgazdálkodója: Sulyok Ferenc,

Az Év Fiatal Gazdája: Göbölyös Károly,

A jövő Agrárszakembere: Dr. Vona Viktória,

Az Év Kertésze: Nemes-Nagyné Vas Andrea,

Az Év Növényvédelmi Szakembere: Dr. Füzi István,

Az Év ökológiai gazdálkodója: Dezsény Zoltán

Az Év Szántóföldi gazdálkodója: Kaitz Ákos

A korábbi évekhez hasonlóan Közönségszavaton leadhatják Önök is voksukat, mindenkinek egy szavazata van. A szavazás állása ezen a linken követhető: https://azevagrarembere.hu/szavazatok/

Korábbi évek nyerteseiről itt olvashatják laudációinkat. Az idei abszolút győztest a február 9-i Gálán szavazza meg a szakmai zsűri.