fbpx

Szőlőmunkásként jégesőben metszett, ma kutatási igazgató

Írta: Sándor Ildikó - 2024 január 15.

Az Év Agrárembere 2023 díjkiírás kategóriagyőzteseként Az Év Agrárinnovátora Dr. Teszlák Péter

Dr. Teszlák Péter
Az Év Agrárinnovátora Dr. Teszlák Péter

Hazánkban 1000 hektár alatt van a csemegeszőlő termőterülete, de ha a hazai nemesítőkön és kutatókon múlik, ez – ha lassan is, de – gyarapodni fog.

Hajdanán a biológus pálya volt a célja, de a sikertelen felvételi sodorta a szőlő felé Teszlák Pétert: az akkori Földművelésügyi Minisztérium Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében helyezkedett el szőlőmunkásként, mondván, csak ugródeszka lesz az életében a metszés, pláne a téli hidegben. A kitartó tanulás és kutatás iránti szenvedély azonban idővel visszahozta a pécsi intézetbe, első munkahelyére, hisz a biológia tanári szakos diplomájával a zsebében már kutatóként, tudományos segédmunkatársként térhetett vissza. További képzésen vett részt az egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben, majd a Szent István Egyetem Biológiatudományi Doktori Iskolájában. A gyermekkori álom tehát teljesült, olyan biológiai kutatások és projektek fűződnek a nevéhez, mint „A minőségi szőlőtermesztés fejlesztése stresszkutatással” vagy a „Hungarikumként elismert szőlőtájfajták optimális termesztéstechnológiáját megalapozó kísérletek Badacsonyban és Pécsett”, de emellett még a Jedlik Ányos konzorciumi kutatómunkának (Eger-Pécs-Badacsony) is aktív résztvevője volt.

Az azóta már doktori címet szerzett Teszlák Péter így közel 20 éve foglalkozik szőlészeti kutatással, ma már a pécsi kutatóintézet kutatási igazgatója, szakterülete a szőlőfajták vízhiányra adott válaszreakcióinak elemzése, a szőlő élettani folyamatainak a kutatása. Emellett szívügye a csemegeszőlő-termesztés szakmai támogatása, épp ezért az Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Verseny megrendezésével egy olyan kezdeményezést indított útjára, amellyel szakmai segítséget biztosít az árutermelők, a családi gazdálkodók számára, kiemelve a feledésbe merülő háztáji termesztés jelentőségét. Feltett szándéka a csemegeszőlő népszerűsítése, új fajták, új trendek bemutatása a gazdálkodók és a fogyasztók számára. Társadalmi szerepvállalása azonban nem merül ki a csemegeszőlő érdekében tett erőfeszítéseiben, de természetesen többi célja és hitvallása is a szőlőhöz kapcsolódik. Első és egyelőre mindenképp az utolsónak is nevezhető munkahelye, a kutatóintézet több mint 70 éves múlttal rendelkezik, génbankjuk pedig a bő 1500 szőlőfajtájával Európában a második leggazdagabb gyűjtemény. Ennek a közkincsnek a fenntartását, jó hírének közvetítését személyes szívügyének tekinti, mint ahogy szakmájának sorsát is. Épp ezért aktívan kiveszi a részét a szőlész-borász képzésből ugyanúgy, mint a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséből.

Az Agrotrend Csoport 10. éve írta ki Az Év Agrárembere díjat, az ő nevükhöz fűződik a szintén nagy sikerű és a gazdák munkáját, a mezőgazdaságot népszerűsítő Magyarország Legszebb Birtoka díjkiírás, az Agrofotó, a Kézműves Kiválóságok Díj, valamint a Nemzet Gazdásza elismerés, de ők szervezik az idén már harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Gazdabált is.

Az Év Agrárembere díj 2023. évi kategóriagyőztesei:

Az Év Agrárgépésze: Hári Zsolt,

Az Év Agrárinnovátora: Dr. Teszlák Péter

Az Év Állattenyészője: Dr. Húth Balázs,

Az Év Élelmiszeriparosa: Dr. Kovács Péter,

Az Év Erdőgazdálkodója: Sulyok Ferenc,

Az Év Fiatal Gazdája: Göbölyös Károly,

A jövő Agrárszakembere: Dr. Vona Viktória,

Az Év Kertésze: Nemes-Nagyné Vas Andrea,

Az Év Növényvédelmi Szakembere: Dr. Füzi István,

Az Év ökológiai gazdálkodója: Dezsény Zoltán

Az Év Szántóföldi gazdálkodója: Kaitz Ákos

A korábbi évekhez hasonlóan Közönségszavaton leadhatják Önök is voksukat, mindenkinek egy szavazata van. A szavazás állása ezen a linken követhető: https://azevagrarembere.hu/szavazatok/

Korábbi évek nyerteseiről itt olvashatják laudációinkat. Az idei abszolút győztest a február 9-i Gálán szavazza meg a szakmai zsűri.