fbpx

Repce: sok van, sok jön, túl olcsó, a nagy hozam talán segít

Írta: Kohout Zoltán - 2023 június 15.

Mintha minden összeesküdött volna a (haza) repcetermesztők ellen: nő a kínai olajtermék-export, hatalmas repcetermés várható globálisan és a szomszédainknál is, így nem csoda, hogy az olajnövény ára a  béke feneke alatt van. Kérdés, mennyit segít ebben a helyzetben a gazdákon a magas hozam.

repce

Legalább bő 3,5 tonnás termésnek kell lennie ahhoz, hogy a repce termesztése veszteségmentes legyen – írja laptársunk, a MezőHír. A repce folyamatosan csökkenő ára még a tonnánkénti 400 eurós szintet is elérte, jelenleg 412-413 eurón áll a párizsi tőzsdén. Vagyis a hazai mérlegben most újra 152-153 ezer forintos tonnánkénti árnál állunk, Ft/t-nál. A lap szerint hazai telephelyre vetítve 129-130 ezer forint lenne a jogos igény ilyen árszint mellett, de a pénzhiány miatt sokan belemennek a 120 ezer forint alatti ajánlatokba is. Az orosz háború miatt tavaly extrém szinte (810 euró fölé) is drágult az olajmag ára, de azóta a logisztikai és beszerzési viszonyok rendeződtek. Emellett megjelentek alternatív termékek, a szóján és a pálmaolajon kívül például kínai exporttermékek, amik a várható jó termés mellett tovább erősíti az árak lefelé tartó trendjét.

Közben nemcsak Ukrajnában várnak rekord termést – még a brutális orosz háború, az elaknásítások ellenére  is –, hanem Nyugat-Európában is. Itt az utóbbi 5 év legnagyobb mennyiségére számítanak a kedvező időjárás miatt. Európában 20, csak Ukrajnában bő 3,5 millió tonnát várnak. Bár az ukrán exportot több kelet-európai ország kizárta, az időközben kiépült logisztikai útvonalak révén a termény nagy része nyilván megjelenik az európai piacokon, kereskedőknél. Ukrajnában egyébként tavalyról idénre 8%-kal nőtt a repce-termőterület. Ellentétben Magyarországgal, ahol az utóbbi 4 évben harmadával csökkent a vetésterülete, s ma már alig haladja meg a 200 ezer hektárt.