fbpx
724585

116 projekt, 6 kutatási területen

Írta: Agrárágazat-2024/1. lapszám cikke - 2024 január 16.

Növényi kivonatok, mikrobiológia, mikroalgák, „zöldkémia”, egyszóval: Kimitec

A közelmúltban a KITE Zrt. és a Kimitec meghívására egy tartalmas sajtóút részesei voltunk a spanyol vállalat almeriai központjában. A biotechnológiai multinacionális vállalat elsősorban biopeszticidek, biostimulátorok és probiotikumok kutatásával, fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik, de az ott töltött napok alatt egyértelművé vált, hogy tevékenységük ennél jóval szélesebb körű.

A Kimitec cég székhelye Almeríában van, ahol az intenzív zöldségtermesztés legnagyobb európai központja található, miközben ez Európa legigényesebb és legversenyképesebb piaca. Így olyan növények és technológiák szakértőivé váltak, mint a növényházi és szabadföldi zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, gyümölcsfák, hogy csak néhányat említsünk. Miután végigmentek ezen a folyamaton, több mint 120 különböző növényhez biztosítanak hozzáadott értéket.

Az új, 50000 m2-es gyáregység 2024-ben kerül átadásra. A cég szemléletét jól mutatják az épületen belüli gyönyörű, élő olajfák

A Kimitec a mezőgazdasági termelés középpontjába a fogyasztók egészségét és a környezet tiszteletét helyezte. Ma a világ több mint 94 országában van jelen, leányvállalatokkal például az USA-ban, Brazíliában, Latin-Amerikában és Kínában.

Egyedülálló fejlesztési eljárásai nemcsak megkülönböztetik más vegyi és biotechnológiai vállalatoktól, hanem ez sikerük alapja is. Kutatási modelljük lehetővé teszi számukra, hogy a különböző helyszíneken dolgozó szakértőktől összegyűjtött információkat összekapcsolják a kutatás-fejlesztéssel és a szabályozási sajátosságokkal, így szélesebb körű információkat kapnak a valós piaci igényekről.

Egy másik megkülönböztető szempont a gyógyszerészeti kutatásoknál alkalmazott módszerek adaptálása a biopeszticidek kutatásában. Ez a platform négyféle, természetes forrásból származó anyagok és molekulák kombinációján alapul: ezek a növényi kivonatok, a mikrobiológia, a mikroalgák és a „zöldkémia”.

A magyar piacon elsősorban a szántóföldre célzott termékeik vannak jelen, mint például a Dell’’ Agro Plus, amely egyébként a Kimitec piacvezető terméke is. Emellett 2023-tól egy új készítmény, az Xtender Row Ultra is használható, amely specifikusan szántóföldi kultúrákra kifejlesztett prebiotikus biostimulátor. Vannak kiegészítő készítmények, amelyek EK-műtrágyák vagy EC-jelölésűek, és jelen vannak még cink- és mikroelem-tartalmú termékekkel, mint például a Zinco vagy a Tundamix. Emellett a zöldség-gyümölcs portfólió is szépen fejlődik, 2022-ben kapták meg két termék regisztrációját: ez a Batallon és a Rhyzo Plus. Az első egy magas szervesanyag-tartalmú, érés terméshomogenitást növelő és érést előrehozó termék, a másik pedig egy gyökereztetőkészítmény. Ugyanakkor ebben a szegmensben is használható a Dell’’ Agro Plus és a Caos XT termék is.

Európa legnagyobb biotechnológiai központja

A Kimitec az egyetlen vállalat az ágazatban, amely négy Horizont 2020 projekttel rendelkezik. A Horizont 2020 az Európai Unió kiemelt kutatási és innovációs programja. Ez a keretprogram Európa új termelési rendszerének vezető vállalatait választja ki, és azonosítja a biotechnológiában bekövetkező innovációt.

A kutatás-fejlesztés az egyik pillér, amely az élelmiszerekben jelenleg megtalálható kémiai szintézismolekulák helyettesítésének kihívását vállalja. Üzleti modelljük megköveteli, hogy rendelkezzenek a MAAVi Innovációs Központtal, Európa legnagyobb mezőgazdasági biotechnológiai központjával.

A K + F csapat a termelékenységet keresve újít, és Európa ennek az új termelési rendszernek a vezetőjeként azonosította őket a Horizont 2020 programokkal számolva, amelyek a nemzeti és európai szinten végrehajtott 115 kutatási projektben szerepelnek, több mint 20 millió eurós befektetéssel.

Második stratégiai pillérük a nemzetközivé válás. Nemzetközi csapatuk egyedülálló módon dolgozik. Nem az eladás áll a központban, hanem az, hogy felismerjék a gazdák valós igényeit a 90 ország bármelyikében, ahol működnek, és ezt az információt továbbítják a K + F csapatnak. Számos növénykultúra szakértőjévé váltak, és ezt a megszerzett know-how-t átadják a különböző szintű agronómiai irányítású területekre.

A harmadik pillérük az alkalmazkodóképesség, amely az ügyfelet helyezi a stratégia középpontjába. A vállalat munkatársainak mintegy 40%-a szorosan együttműködik ügyfeleivel, hogy megértsék igényeiket, és hozzájuk illeszkedő együttműködéseket hozzanak létre a speciális termékformulák kifejlesztésétől kezdve az ökológiai tanúsítványok megszerzésétől a marketingstratégiák testreszabásáig. Céljuk, hogy minden ügyfelük számára más és más, személyre szabott élményt nyújtsanak.

Marta Xinxola, a vállalat kommunikációért felelős szakembere vezette végig az újságírócsapatot a MAAVI laboratóriumában

6 kutatási terület

A MAAVi Innovációs Központ azonosítja a valós igényeket, hogy hatékony és természetes megoldásokat kínáljanak azokra. 6 kutatási irányvonalat fejlesztettek ki: biostimulánsok, biopeszticidek, probiotikumok, állattenyésztés, humán felhasználás és melléktermék-felértékelés.

Biostimulátorok

A vállalat termésnövekedést kínál a gazdáknak; azt akarják, hogy többet termeljenek, és növeljék jövedelmezőségüket. E kutatási irányvonal célja a termelékenység fenntartása azáltal, hogy természetes megoldások segítségével stabilitást biztosít a növény számára bármilyen külső tényezővel szemben.

Projekteket hajtottak végre a stressz faktorok leküzdése, a szerves lábnyom csökkentése, a gyümölcsnövekedés, a gyümölcskötődés, a gyökérindukció, a virágzás javítása, a napvédelem, a pH-szabályozás és a hidegállóság stb. területén.
Ez a legerősebb kutatási területük, ahol már 46 projektet fejeztek be.

Biopeszticidek

A MAAVI úttörő a biológiai védelem terén. Szermaradékmentes megoldásokat kínálnak, hogy a termelékenységet ne befolyásolják a kártevők és betegségek.

A gazdálkodókkal szemben támasztott követelmények az idők során nem változtak. A kártevői nyomás miatt azonban igényeik nőttek, de egyre kevesebb eszközzel rendelkeznek ezek kezelésére, a hatóságok és a nagy értékesítési láncok által rájuk gyakorolt szabályozási nyomás miatt. Emellett még nehezebbé teszi a termelést, hogy a fogyasztók – joggal – egyre inkább szermaradékmentes élelmiszereket szeretnének használni.

A MAAVI K + F csapata számára ez a terület különösen fontos, miközben itt már 28 befejezett projektet tudnak felmutatni.

Probiotikumok

A talajt a növény gyomrának tekintjük. Az üres talaj olyan talaj, amely nem tudja biztosítani a növény számára a termőképességhez szükséges tápanyagokat. Az intenzív gazdálkodási gyakorlatok közé tartozik a talajfertőtlenítés vagy azok a káros gyakorlatok, amelyek eltávolítják a talajban lévő hasznos elemeket.

A kutatás célja, hogy prebiotikumok és probiotikumok alkalmazásával növelje a talajban az életet, hogy visszahozza a hagyományos mezőgazdaság előnyeit az íz, az aroma és a tápérték tekintetében.

Egy másik tulajdonság, amelyet a talajélet újratelepülése fokoz, az élelmiszerek kemopreventív hatása. A táplálkozás javítása a rák megelőzésében az egyik stratégiai cél, ezért a MAAVi Innovációs Központban egy külön területet jelöltek ki az epigenetikának, hogy tanulmányozzák a probiotikumok és prebiotikumok különböző növényekben való alkalmazásának hatását, hogy ellenőrizzék a betegséggel szembeni megelőző hatást.

Így rávehetik a gazdákat, hogy egészségesebb és jobb minőségű élelmiszereket állítsanak elő, és ezzel segítsék őket termelékenységük és jövedelmezőségük növelésében.

Már 27 projektet hajtottak végre, amelyek közül kettő jelenleg az epigenetika területére összpontosít, hogy három termény kemopreventív hatását növelje.

MAAVi: a Making A Vision rövidítése

A Kimitec Group egy vízió eredménye: a tulajdonosok és a munkatársak hisznek az élelmiszertermelés másfajta módjában. Ez egy olyan vízió, amely a szenvedélyre és az erőfeszítésekre épül.

Mindez egy újabb víziónak is teret adott, ez pedig a MAAVi Alapítvány, egy olyan alapítvány, amelynek célja a közösség integrációjának és kohéziójának előmozdítása. Az alapítványon belül létrehozták a MAAVi Fútbol Clubot, amelynek célja a 4 és 16 év közötti gyermekek kulturális integrációja és társadalmi befogadása.

A labdarúgás és annak értékei révén egy olyan integrált közösség ré­szévé szeretnének válni, amely senkit nem zár ki származási országa, faji hovatartozása, neme, nyelve és társadalmi helyzete alapján. A cél az, hogy segítsék a gyerekeket egészséges egyéniségekké válni, fejlesszék képességeiket olyan belső értékek elsajátításával, mint az erőfeszítés, a fegyelem, a csapatjáték, a tisztelet és a sportszerűség.

Nem focistákat akarnak nevelni, hanem felelős, tisztelettudó, maga­biztos embereket, akiknek a jövője tele van lehetőségekkel.

Az alapítvány 5 szociális és fejlesztési területtel rendelkezik: sport, szociális-kulturális, oktatási-nevelési, pszichológiai és pedagógiai ellátás, valamint egészségügy, élelmezés és higiénia.

Humán felhasználás

A mezőgazdaságban használt gyakorlat lehetővé tette számukra, hogy a szintetikus kémia alter­natívájaként a természetes megoldások előállítására vonatkozó modellt megismételjék az emberi fogyasztásra szánt prebiotikumokkal, probiotikumokkal és posztbiotikumokkal.

Az antibiotikummaradványokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása az emberi mikrobiom lebomlásához vezetett, ami nemcsak táplálkozási betegségek, hanem mentális betegségek és érzelmi állapotváltozások okozója is lehet.

Idegrendszerünk és agyunk közvetlenül kapcsolódik emésztőrendszerünkhöz. A MAAVI kutatási irányvonalának célja, hogy megtalálják a kapcsolatot az emésztőrendszerünkben lévő, érzelmi állapotokat szabályozó mikroorganizmusok és azok agyunkra gyakorolt hatása között. Például azt vizsgálják, hogy a Lactobacillus baktérium hogyan serkenti a szerotonin termelését, amely közvetlenül befolyásolja az érzelmeket, a hangulatot és a testhőmérsékletet; valamint a dopaminét, amely hatással van az izommozgásokra, az örömérzetre és a hangulatváltozásokra.

Már van tapasztalatuk 4 olyan projektben, amelyet különböző élelmiszeripari vállalatokkal közösen hajtottak végre, például egy antidepresszáns posztbiotikummal.

Állattenyésztés

A kutatás célja, hogy alternatívát kínáljon a vegyszermaradványokat tartalmazó hús és állati származékok fogyasztásával szemben.

Az intenzív állattartás visszaélésszerű gyakorlatokat alkalmaz, például antibiotikumok megelőző célú alkalmazását, hogy kiküszöböljék a betegségek kockázatát, és ezáltal biztosítsák az állatállományok termelékenységét.

A probléma az, hogy ezek az antibiotikumok kis dózisban kerülnek a szervezetbe a hús és más állati eredetű termékek fogyasztása során.

A Kimitec a szintetikus kémia természetes alternatíváját szeretné nyújtani az antibiotikumok és más káros molekulák kiiktatásával az állati takarmányozásból, a mezőgazdaságban alkalmazott modell megismétlésével.

Ezen a területen két projektet valósítottak meg eddig, két vezető élelmiszeripari vállalattal.

A melléktermékek felhasználása

A biotechnológiai termékek előállításánál fontos, hogy versenyképesek legyenek, de nem lehetnek a szintetikus kémia alternatívái, ha drágábban állítják elő ezeket. Ezért kifejlesztettek egy kutatási irányvonalat, amely az agrárélelmiszeripar különböző vállalatai melléktermékeinek elemzésére irányul, hogy felértékeljék azokat, és nyersanyagként használják fel, és így versenyképesebbek legyenek az árak terén.

A piacon való versenyképesség érdekében kidolgozott költséghatékonysági rendszer a körforgásos gazdaság modelljének felvállalására készteti őket. A versenyképesség folyamatos keresése azt jelenti, hogy már 21 projektet valósítottak meg az agrárélelmiszeripari vállalatok széles körével együttműködve.

Fodor Mihály