Üzemanyag-ellátó rendszerek felülvizsgálata, javítása

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 november 17.

A KITE Zrt. szakműhelyében azt vallják, hogy a dízelmotorok megfelelő üzemeltetéséhez nemcsak a karbantartásokat és szervizeléseket kell szakszerűen elvégezni, hanem a megfelelő minőségű üzemanyagok használatára, kezelésére is gondot kell fordítani.

A mezőgazdaságban teljesítő erőgépek motorjai teljesen eltérő igénybevételnek vannak kitéve a közutakon közlekedő társaikhoz képest. Számos esetben tapasztaljuk azt a javításra beküldött üzemanyag-ellátó rendszer elemeinél, hogy víz vagy egyéb szennyeződés került a nagynyomású szivattyúba, rail csőbe, injektorokba, ami fémkopadék- és rozsdaképződéshez vezetett, vagy egyéb lerakódások kialakulását okozta. Ezáltal az elégtelen üzemanyag-befecskendezés teljesítménycsökkenést, egyenetlen motorüzemet, a füstgázkezelő rendszer idő előtti eltömődését vagy akár a tönkremenetelét is eredményezi.

A motorok üzemeltetésének a szakszerű karbantartások és szervizelések mellett éppen ezért az egyik sarkalatos kérdése a motorba kerülő üzemanyagok minősége. A belsőégésű motorok működésük során 5 fő „üzemanyaggal” érintkeznek: motorolaj, hűtőfolyadék, füstgáz, gázolaj és levegő. Az utóbbi kettő minőségét különösen nehéz biztosítani, hiszen a gépek tankolása és munkakörnyezete jelentősen eltér a közúti járművekétől. A biogázolajok megjelenése pedig ilyen körülmények mellett újabb kihívást jelent az alapvetően gázolajkenésű üzemanyag-befecskendező rendszerelemek üzemeltetésében. További jelentős eltérés a közúti járművekhez képest a motorok terhelési profilja, ami miatt a mezőgazdasági erőgépek motorjai, az üzemanyag-ellátó rendszer elemei rövidebb idő alatt használódnak el. Ugyanakkor az egyes technológiai beavatkozások idejére a gépek nem állhatnak meg. Számos technológia igényli, hogy a rendelkezésre álló „időablakban” az erőgépek csúcsteljesítményen üzemeljenek.

 

Injektor vizsgálata (Hartridge CRi-PC) tesztpadon
Injektor vizsgálata (Hartridge CRi-PC) tesztpadon

Bosch EPS 815 tesztpad common rail egységek vizsgálatához (előkészítve)
Bosch EPS 815 tesztpad common rail egységek vizsgálatához (előkészítve)

 

Éppen ezért a termelőeszközökkel való felelős gazdálkodás keretében a megfelelő üzemanyagok megválasztása és helyes használata mellett is szükségessé válik időnként az egyes részegységek rendszeres felülvizsgálata megfelelő felkészültségű szakműhelyben. Számos részegység diagnosztikája elvégezhető ma már az időszakos helyszíni szervizek során is, azonban az üzemanyag-ellátó és a füstgázkezelő rendszerek részegységeinek a vizsgálata, tisztítása és javítása csak az erre a célra felkészített műhelyekben végezhető el eredményesen.

A KITE Zrt. mobil szakszervizét kiegészítve, amennyiben a helyszíni diagnosztikai vizsgálatok a dízelüzemanyag-ellátó vagy a füstgázkezelő rendszerrel kapcsolatos hibákat jeleznek, a szakműhely szolgáltatásait igénybe véve biztosított az üzemanyag-ellátó rendszer elemeinek a felülvizsgálata, tisztítása és javítása. Partnereink, a motorfelújításhoz hasonlóan, a KITE Zrt. szervizhálózatán keresztül vehetik igénybe a szakműhely által végzett dízelüzemanyag-ellátó rendszerek felülvizsgálatát és javítását. A szolgáltatás keretében vállaljuk a Common Rail szivattyúk tisztítását, a kopott alkatrészek cseréjét, tesztpadon történő bemérését, injektorok tesztelését, minősítését, a javítható típusok tisztítását, javítását és tesztpadon történő kódolását, Rail csövek tisztítását, nyomáspróbáját, szenzorok, szabályozószelepek vizsgálatát.

 

Denso common rail szivattyú szétszerelése
Denso common rail szivattyú szétszerelése

Common rail szivattyú mérése (Hartridge AVM2-PC) tesztpadon
Common rail szivattyú mérése (Hartridge AVM2-PC) tesztpadon

 

A szakműhely által nyújtott komplex motorjavítási tevékenység keretében az a célunk, hogy a mezőgazdasági igényekhez és követelményekhez jobban illeszkedő, teljes körű szolgáltatást tudjunk nyújtani. Számos esetben sikerült a partnereink felé bizonyítani, hogy a szakműhely tapasztalatai alapján a hibaforrás meghatározása, annak elhárítása csak ilyen teljes körű szolgáltatás igénybevételével tud eredményesen működni.

Példaképpen említenénk meg olyan eseteket, amikor a traktor vagy kombájn motorvezérlője megnövekedett számú regenerálást jelzett. Ekkor a DPF (dízel részecske szűrő) szakműhelyes tisztítása során a szervizes és a szakműhelyes munkatársaink közvetlenül egyeztetnek a tisztítás során tapasztaltakról. Ez alapján, ha rendellenes koromképződés tapasztalható, kerül meghatározásra a további rendszerelemek (pl. injektorok és a nagynyomású szivattyú) vizsgálata is. A nagynyomású szivattyúk vizsgálata megbontással járó tevékenység, aminek a keretében tudunk ismét a szervizes kollégának visszajelezni az üzemanyag-problémára is (pl. a nem megfelelő üzemanyagszűrés, az üzemanyag hiánya vagy víztartalma, egyéb szennyezőanyag-tartalom miatti kopások, meghibásodások esetén), ami miatt a teljes üzemanyagrendszer tisztítása, átmosása is indokolt lehet az eredményes hibaelhárításhoz.

 

Fodor Mihály