fbpx

Újfajta Landini érzés

Írta: - 2016 május 03.

Az Argo Csoporthoz tartozó, több mint 130 éves Landini traktorgyár tulajdonosai az elmúlt pár évben arra szánták el magukat, hogy termékpalettájukat szinte a teljes megújulás – egy újfajta Landini érzés – mentén átalakítsák.

Az új koncepció utolérte a Landini 5H traktorcsaládot is, amely már korábban is átesett némi változáson, amikor Tier 4 interim besorolású motort kapott megfelelve a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak. Azonban a mostani, nagyobb volumenű fejlesztések már nem elsősorban a környezetvédelmet, inkább a komfortot és a teljesítménynövelést célozták.

Az új 5H széria 4 modellt tartalmaz 85 és 113 LE közötti teljesítményekkel, 90-100-110 és 115 típusjelzéssel. Minden modell elérhető két különböző felszereltségi szinttel, Techno és Top kivitelekben.

Új fülke

A traktorok megjelenését jelentős mértékben átformálta a teljesen új, TOTAL VIEW SLIM névre keresztelt – a korábbinál nagyobb –, tökéletes kilátást biztosító vezetőfülke, és a rakodási munkákat tovább segíti a nagyméretű tetőablak is. Eltűnt, az olykor kellemetlenséget okozó középső „púp”, a sebességváltó alagút – teljesen sík és akadálymentes lett a padló. Az ergonómiát továbbra is szem előtt tartva, egyes funkciókat csoportosítottak. A váltókarok közelebb kerültek a vezetőhöz. A műszerfal a kormányoszloppal együtt dönthető, így a kezelő minden pozícióban rálát a műszerekre, kontrollámpákra és a kijelzőre. A levegőszűrők a tető helyett a hátsó oszlopokban kerültek elhelyezésre, egyszerűbbé téve a karbantartást. Az új kezelőtérben a pilóta mellett a kísérőre is gondoltak. A korábban hátul elhelyezett ülés most előre, a vezető bal oldalára került.

Megszokott erőforrás

Az erőforrások a már megszokott Perkins 854E-E34TA négyhengeres, turbo-aftercooler motorok elektronikus common rail befecskendező és kipufogógáz visszavezető rendszerrel (EGR), valamint dízel részecskeszűrővel (DPF). Ezáltal teljesítik a Tier 4 interim emissziós előírásokat, üzemanyag adalék hozzáadása nélkül. A Top verziójú traktorok esetén az elektronikus motorvezérlés a Dual Power rendszerrel lehetővé teszi, hogy a motor teljesítménye és nyomatéka szükség esetén automatikusan növekedjen TLT és szállítási üzemmódban. Kategóriájában ez egyedi!

A napi teljesítmény növelése érdekében 18%-kal növelték az üzemanyagtartály méretét, mely így 120 literes. A felfelé nyíló, az új Landini arculatot tükröző motorháztető könnyű hozzáférést biztosít a motortérhez.

Sebességváltó egy kicsit másképp

A sokoldalú alap sebességváltó (Speed Four) moduláris rendszerű: 4 szinkronizált sebességfokozat 3 tartományban.

A Techno változatok belépő modelljeire jellemző a kormány alatt elhelyezett mechanikus irányváltó, a 12 előre, a 12 hátra fokozat és a 40 km/h végsebesség. Speciális munkákhoz lehetőség van mászó csoport rendelésére, ekkor a sebességfokozatok száma 16 előre és 16 hátra.

A Top kivitelek esetében az alap sebességváltó fokozatait előremenetben a háromfokozatú Powershift egység triplázza meg. Így összesen 36 előre és 12 hátra fokozatot kapunk. Újdonság az ECO FORTY, amelynél a 40 km/h maximális haladási sebességet a traktor 1880 f/perc motorfordulaton teljesíti. Ez, az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás mellett alacsonyabb zajterhelést és hosszabb motor élettartamot is jelent. Mászó csoport – a mechanikus kivitelhez hasonlóan – elérhető opcionálisan, 48 előre és 16 hátra fokozatúvá téve a sebességváltót.

Minden modellben a TLT-hajtás elektrohidraulikusan kapcsolható és 3 fordulatszám közül lehet választani: 540, 540E és 1000 f/perc.

Hidraulika nagyobb kapacitással

A Techno változatok mechanikus szabályozású hidraulika rendszerrel kerülnek szállításra, melyek magukban foglalnak egy ergonomikus emelőrendszer-vezérlést. Ezzel szemben a Top kivitelek már elektronikus hidraulikaszabályozást tartalmaznak. Újdonság, hogy a hidraulika szivattyú kapacitása több mint 20%-kal növekedett, ami így 63 l/perc mennyiségű olajat biztosít a munkavégzéshez.

Fontos tény, hogy a 3-pont függesztés erőszabályozása már az alsó függesztő karon érzékeli a vonóerőt, mely ezáltal igen precíz erőszabályozást biztosít. A függesztő szerkezet emelőkapacitása igen jelentős, 4750 kg tömeg emelésére képes a kapcsolódási pontoknál.

Az új Landini 5H széria esetében nem véletlenül beszélhetünk sokoldalúságról. Ezek a traktorok univerzálisan használhatók a talajművelésben, az állattartó telepi- és rakodási munkák során, a szállításban, de kommunális tevékenységek végzésére is kiválóan alkalmasak.

Tekintse meg a Landini 5H modelljét a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon az AXIÁL Kft. B/434-es standján!