fbpx

Permetezőgépek üzemeltetése

Írta: - 2022 április 14. -Hirdetés

Elsőre talán egyszerű feladatnak tűnik a permetezés, hiszen feltöltjük a permetezőgépünket vízzel, adunk hozzá vegyszert, megkevertetjük a géppel és kiszórjuk. Valójában nem lenne nehéz feladat, ha csak ennyi lenne az egész, de nem ilyen egyszerű a helyzet.

Vontatott permetezőgép
Összetett, több fázisú folyamat a megfelelő növényvédelem (Fotó: KITE)

A megfelelő növényvédelem elvégzéséhez ennél azért sokkal több mindent kell elvégezni. Hogyan is kezdjünk hozzá?

Kiemelten fontos, hogy megfelelően felkészített és átvizsgált géppel lehet csak hatékony munkát végezni. Első lépésként elő kell vennünk a téli tárolásból a gépeket és átvizsgálni. A fagyálló folyadékot le kell engedni, vontatott és függesztett permetezők esetében össze kell azokat kapcsolni a megfelelő traktorral.

A helyes méretezés lételeme a differenciált növényvédőszer és folyékony műtrágya kijuttatásnak

Mivel a mai permetezők nagy része már ISOBUS-rendszeren kommunikál és szakaszvezérlésre, változó dózisú kijuttatásra is alkalmas, ezért nagyon fontos, hogy pontosan állítsuk be mind az önjáró, mind a vontatott permetezőgép fizikai méreteit.

Több szempontból is fontos a helyes méretezés, mely alapját szolgáltatja az automata kormányzásnak is. Hiszen, ha rosszul méretezzük be a gépet akkor nem lesz megfelelő a nyomvonaltartása. A szakaszvezérléshez is elengedhetetlen, mert rossz méretezés esetén nem jó helyen fogja a gép vezérelni a szakaszolást és nem érjük el a várt eredményt és az inputanyag-megtakarítást. A helyes méretezés lételeme a differenciált növényvédőszer és folyékony műtrágya kijuttatásnak is. Ebben az esetben a rossz méretezés miatt az előírás nem jól lesz végrehajtva, nem megfelelő időben és helyen fogja a permetezőgép a zónák közötti dózis váltást elvégezni.

A munkagép méretezése
Több szempontból is fontos a helyes méretezés (Kép: KITE)

Dokumentálás, dózis, fúvóka beállítása

A méretezés után be kell állítani a dokumentációt is a gépben, hiszen a dokumentált adatokból akár a permetezési naplót is el tudjuk készíteni. Következő lépés a megfelelő dózis és a fúvóka kiválasztása és már kész is a permetezőgép monitorbeállítása.

Mondhatjuk, hogy a fúvóka egy nagyon apró, mégis talán az egyik legfontosabb alkatrész a permetezőgépeken. Ezért a fúvókaválasztás is fontos, hiszen számos tényező befolyásolja a növényvédőszerek pontos kijuttatását és így akár 6-8 vagy 10 féle fúvókát is érdemes használni a hatékony permetezéshez.

Dózis, fúvóka beállítás
A fúvóka egy nagyon apró, mégis talán az egyik legfontosabb alkatrész, ezért fontos a helyes beállítás (Kép: KITE)

Mire kell odafigyelni a helyes fúvóka megválasztásában?

  • A kezelés típusára: preemergens vagy posztemergens kezelés végzünk-e;
  • a kór- és károkozók típusára, fajtájára;
  • a kezelt növény fejlettségi stádiumára;
  • a kijuttatni kívánt növényvédő szerre vagy műtrágyára, tapadószerre stb.;
  • a környezeti hőmérsékletre;
  • a szélsebességre;
  • a kijuttatni kívánt dózisra;
  • a munkasebességre;
  • a talajadottságokra.

És ezen felül még jó néhány dologra, ami befolyásolja a permetezés minőségét.

A fúvókaválasztás után tudjuk meghatározni a helyes szórókeret-magasságot, ugyanis a különböző fúvókatípusokhoz más és más szórókeret-magasság tartozik, mivel nem egyforma a fúvókák szórásképe.

Csepp, zöld levél
Minden csepp számít (Fotó: KITE)

Jöhet a feltöltés, és már kezdődhet is a munka

Ez azonban szintén igényel némi odafigyelést. A vegyszerbekeverés biztonsági, felhasználási, egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is egy hangsúlyos fókuszpont.

Amennyiben különböző szereket használunk egyszerre, mindenképpen tartsuk be a megfelelő keverési javaslatokat és sorrendet, mert ellenkező esetben bizony nem csak néhány órára vagy napra eshetünk ki a munkából, de a permetezőgépen súlyos meghibásodásokat is okozhatunk.

A permetezőgépek kimagasló teljesítménye csak akkor érhető el, ha megfelelő a kiszolgálásuk. Úgy kell megtervezni a permetezőgép megtankolását, hogy a lehető legkevesebb ideg tartson, hiszen nagyon rövid az optimális permetezési idő. Minél gyorsabban tudjuk elvégezni a növényvédelmi feladatokat, annál hatékonyabbak vagyunk.

Önjáró permetezőgép
A permetezőgépek kimagasló teljesítménye csak akkor érhető el, ha megfelelő a kiszolgálásuk (Fotó: KITE)

A KITE Zrt. a következő szolgáltatásokat nyújtja a hatékony növényvédelmi munkák élvégzéséhez:

  • Szezon előtti gépkezelői oktatás, gépbeállítás.
  • Szezon közbeni permetezőgép-beállítás, ás adatelemzés.
  • Dokumentációs oktatás és beállítás.
  • Törzsadatbázis-kialakítás.
  • Telefonos segítségnyújtás.
  • Szezon közbeni permetezőgép-beállítás.

A napi permetezési feladatokat akár otthonról vagy az irodánk kényelméből is elküldhetjük a permetezőgép monitorjára vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. Ha igazán kimagasló minőségben szeretné elvégezni a növényvédelmi munkáit, akkor keresse bizalommal a gépüzemeltetést támogató kollégáinkat és használja a MyJohn Deere és PGR alkalmazásainkat.

Hodos Lajos
gépüzemeltetést támogató vezető

Kite