fbpx

Igényelje a támogatást egyszerűsítve!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 06.

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben fontosnak tartja a megelőzést, amihez jelentős összegű támogatást nyújt. Ennek igénylése egyszerűsödik, a kérelmek pedig 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

támogatás

Az agrártárca 240 millió forint keretösszeggel 2019-ben is támogatja a szőlő aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédő szeres védekezését. A betegség ellen nincs, csak az azt terjesztő amerikai szőlőkabóca ellen növényvédő szeres eljárás. A termelők felelősségtudatos hozzáállásának, és a következetes hatósági fellépésnek köszönhetően a betegség hazánkban nem terjedt el, a megelőzés azonban folyamatos.

A támogatás igénylése az idei évtől egyszerűsödik. A megelőzéshez, valamint az esetleges betegség felszámolásához a szőlőtermelő vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe a kijuttatott növényvédő szer vételárának 75 százaléka erejéig, hektáronként legfeljebb 12 ezer forint összegben, olvasható az Agrárminisztérium hírei között.

A támogatás szempontjából figyelembe vehető növényvédő szeres védekező tevékenység időszaka május 1-től július 31-ig tart a megelőzés és a felszámolás esetén egyaránt. A Magyar Államkincstár támogatás igénylésével kapcsolatos közleménye ide kattintva érhető el, a támogatás további részleteit a 9/2016. (II. 15.) FM rendelet tartalmazza.