fbpx

Legyen naprakész, mely termékeket hívta vissza a Nébih!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 06.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kihangsúlyozta, hogy a magyarok egyre tudatosabbak az élelmiszerbiztonsági kérdésekben: ezért is fontos, hogy a különböző termékvisszahívásokról gyorsan és könnyen tájékozódhassanak.

élelmiszerbiztonság

Az eredményes termékvisszahíváshoz egyaránt nélkülözhetetlen szereplő a felelős vállalkozás, a támogató hatóság és a tudatos vásárló. E folyamat első mérföldköveként az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény idén januártól előírja a vállalkozások számára, hogy jelentsék az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek az önellenőrzésből eredő termékvisszahívásokat. Az esetek másik körét a RASFF-on érkező riasztások adják. Ezen információk gyors és hatékony megosztásához a Nébih létrehozott egy aloldalt (https://portal.nebih.gov.hu/termekvisszahivas), ami az utóbbi 6 hónap termékvisszahívásait tartalmazza. Emellett a vállalkozások a jövőben tematikus e-mail címen juttathatják el bejelentéseiket a hivatal felé.

A termékvisszahívás aloldal mellett – várhatóan az év második felétől – a hivatal ingyenes mobiltelefonos applikációjában, a Nébih Navigátorban is elérhetőek lesznek az adatok. Emellett az alkalmazás felhasználói értesítést is kapnak majd az új esetekről, adta hírül az AM Sajtóiroda.