fbpx

Iszonyú összeget költöttek el a magyar gazdák

Írta: Kohout Zoltán - 2019 március 06.

Nemcsak a 2017-es, hanem a tavalyi év is óriási kiadásokat generált a magyarországi gazdák-gazdaságok felől.

nagy összegek

Több lábon a százmilliárdok

A mezőgazdaság beruházásai tavaly – a jelentős, 2017-es 10,8%-os növekedés után – változatlan áron 8,3%-kal tovább bővültek. A gazdálkodók 2018-ban csaknem 350 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, ami több mint 10%-kal(!), folyó áron 43,6 milliárddal nagyobb kiadást jelent, mint a tavalyit megelőző esztendőben. A fejlesztések bővülése több „lábon áll”: a nélkülözhetetlen európai uniós források mellett jelentős mértékben járultak hozzá a Vidékfejlesztési Program (VP) részben hazai alapokra is támaszkodó támogatásai, a jövedelmezőbb termelés, illetve a kedvező agrárhitel-konstrukciók.

nagy összegek
Épülő, korszerű létesítmény egy észak-magyarországi szarvasmarhatartó-telepen 2018-ban (fotó: Agrárágazat-archív)

Idén is bő lehet az esztendő

A KSH jelentése alapján tudható, hogy állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd, kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd, mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11 milliárd, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forintot kaptak tavaly a pályázók.

Az agrártárca várakozásai szerint a mezőgazdaság beruházásainak dinamikus bővülése 2019-ben is folytatódik, amit a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása, és a minisztérium által tervezett beruházási hitelprogram is ösztönöz.