fbpx

NIR-labor a zsebben

Írta: - 2021 augusztus 16.

AMINONIR® Portable – az Evonik NIR-technológiája mobilra költözött

A takarmány-alapanyagok változó táplálóanyag-szintje miatt az egyenletes, kiváló minőségű állati takarmány költséghatékony előállítása állandó kihívást jelent. A magas biztonsági tartalék segíthet biztosítani az állatok eltérő takarmányozási szükségleteinek kielégítését, de egyértelműen aláássa a jövedelmezőséget. A kulcs a bejövő mezőgazdasági alapanyagok és a kész takarmányok szigorú minőség-ellenőrzése, azonban a laborban végzett vizsgálatok késleltethetik a munkát. Gyors és könnyen használható elemzés szükséges, amely pontosan megadja a legfontosabb lényegi információkat az összetételről.

Bár továbbra is a nedveskémiai referenciamódszerek jelentik a sztenderdet, a NIR – azaz a közeli infravörös spektroszkópia – módszerével végzett gyorstesztek egyre fontosabb szerepet játszanak abban, hogy gyorsan, mégis pontos eredményekkel lehessen dolgozni.

 

MicroNIR

 

Az Evonik több mint 50 éves tapasztalattal rendelkezik az aminosav-vizsgálatok terén, laboratóriumaiban a vizsgált minták száma meghaladja a 13 000-et. Az 1995ben indult szolgáltatás az ügyfelek saját NIR-műszereinek kalibrálásával folytatódott. Tavaly az Evonik kalibrációival világszerte hétszáznál több takarmánykeverőben és laboratóriumban az egymilliót is meghaladó vizsgálatot végeztek partnereink, immár az aminosavakon túl rengeteg más paraméterre is.

A FOSS és Bruker cégek által gyártott NIR-analizátorokra a kilencvenes évek óta folyamatosan fejlesztett és bevált, számos magyar takarmánygyártó cég által is napi szinten használt rengeteg NIR-kalibráción túl az Evonik most újdonságként kifejezetten kézi, hordozható spektrométerre is fejlesztett kalibrációkat. Továbbra is minden NIR-kalibráció az Evonik legmodernebb technológiai színvonalú nedveskémiai hátterén alapul. Természetesen a laboratóriumi NIR-analizátorok helyét a kézi készülékek – legalábbis egyelőre semmiképpen – nem vehetik át, az Evonik kalibrációi közül is sok ezekre fejlesztett, többek között a szójatermékek, DDGS vagy repce hőkezelésének minőségét mutató paramétereit (pl. tripszin-inhibitorszint, fehérjeoldhatóság) vagy teljes zsírsavprofilt csak darált mintákból és laborkészülékeken tudnak mérni.

A piacon kapható hordozható gépek közül az Evonik az amerikai VIAVI Solutions Inc. kézi NIR-készülékét, a MicroNIR OnSite-W-t választotta, az Evonik AMINONIR® Portable kalibrációk kizárólag ezzel kompatibilisek. Ennek hullámhossztartománya 950–1 650 nm. Ellenálló és ergonomikus kialakítása teszi alkalmassá a nagy mennyiségű alapanyagok rutinszerű vizsgálatára. A készülékben nincs mozgó vagy kivehető alkatrész, robusztus, kompakt darab, mégis a ráhelyezhető tölcsérrel együtt is könnyű, nincs fél kilogramm.

 

MicroNIR

 

A kézi NIR-készülékek használatának előnyei:

  • A laboratóriumi NIR-analizátoroknál kedvezőbb ár és minimális karbantartási igény.
  • Nincs szükség minta-előkészítésre.
  • A takarmány-összetevők vizsgálata már átvételkor a teherautón, a hajón vagy a silóból történhet.
  • Takarmányelemzés a telepeken, segítség a szaktanácsadáshoz.
  • Központi labortól távolabbi üzemekben, telephelyeken is használható vagy ahol hiányzik a komolyabb laboratóriumi infrastruktúra.
  • Minőség-ellenőrzés a takarmánygyártási folyamat során, az állandó minőség érdekében.
  • Segítség a beszerzési döntések során.
  • Költséghatékony, időtakarékos megoldás.
  • Egyszerűen használható és gyors.

 

Mérés a gyakorlatban

A méréshez szükség van az androidos okoskészülékekre elérhető AMINONIR® Portable applikációra, amely már magyar nyelven is letölthető.

 

Aminonir Portable Felhőalapú rendszer Evonik

 

A minta tölcsérbe helyezése után az applikációban el kell indítani a mérést. Egy mintát öt egymás utáni alkalommal kell beszkennelni, ez 1–2 percet vesz igénybe. Utána a kapott spektrumgörbét egy gombnyomással fel kell tölteni az Evonik szerverre. A vizsgálati eredmények az Evonik weboldalán a NIR-mérésekhez használt szokásos Analytical Data Advanced (ADA 3.0) felületen jelennek meg. Telefonon vagy tableten közvetlenül az applikációból megnyitható az oldal, és az eredmények szinte azonnal (nagyjából egy percen belül) megtekinthetők, letölthetők vagy akár rögtön e-mailben továbbküldhetők.

Az elérhető kalibrációk sora folyamatosan bővül, a már meglevők pedig rendszeresen frissülnek. Az aktuális listát az alábbiakban közöljük:

 

Takarmány-alapanyagok

AMINONIR® AAteljes aminosavprofil (esszenciális és nem esszenciális aminosavak), NH3 és összes aminosavszint ammóniatartalommal és anélkül, továbbá szárazanyag- és nyersfehérje-tartalom a következő alapanyagokból mérhető: árpa, baromfivágóhídi mellékterméklisztek, búza, búzakorpa, cirok, lucernaliszt, lucernaszéna, fű és széna, sütőipari és tésztaipari termékek, kókuszpogácsa (kopra) és pálmamagdara, CGM, kukoricakorpa, kétféle kukorica-takarmányliszt, kétféle kukoricacsíra-liszt, kukoricacsíra, CGF, kukorica, gyapotmagdara, minden fajta DDGS, toll-liszt, hallisztek, fűszilázs, húsliszttermékek, zab, földimogyoró-dara, repcemagdara, mustármagdara, rizskorpa és rizsfényezési melléktermék, rizs, köles, full fat szója, szójabab, szójapogácsa, extrahált szójadara, extrahált napraforgódara, tritikálé, rozs.

AMINONIR® Prox – beltartalmi paraméterek (szárazanyag, nyersfehérje, hamu, nyerszsír, cukor, keményítő, nyersrost, ADF, NDF, foszfor és ahol értelmezhető fitin foszfor), valamint AMINONIR® NRG – energiaértékek (bruttó energia, GE; emészthető energia, DE; metabolizálható energia, ME; nettó energia, NE valamint zéró nitrogénretencióra számított látszólagos metabolizálható energia, AMEn) a következő alapanyagokból határozhatók meg: sütőipari és tésztaipari termékek, árpa, kókuszpogácsa (kopra) és pálmamagdara, CGM, kukorica, gyapotmagdara, minden fajta DDGS, toll-liszt, hallisztek, húsliszttermékek, földimogyoró-dara, baromfivágóhídi mellékterméklisztek, repcemagdara, mustármagdara, repcemag full fat, rizskorpa és rizsfényezési melléktermék, rizs, cirok, köles, full fat szója, szójabab, szójapogácsa, extrahált szójadara, extrahált napraforgódara, búzakorpa, búza.

 

Keveréktakarmányok

A hordozható NIR-készülékkel brojler-, tojótyúk-, pulyka-, kacsa-, sertés- és szarvasmarha-, valamint hal- és garnélarák-keveréktakarmányokra az előzőekben az alapanyagoknál felsorolt beltartalmi paramétereket és energiaértékeket tudjuk meghatározni.

 

Tekintse meg bemutatóvideónkat!

https://youtu.be/Qb2RvVrQ6es

 

Érdeklődés esetén a készülék megtekinthető, kipróbálható. További információt és a gépre, valamint a kalibrációkra árajánlatot a következő elérhetőségen kaphatnak:

Evonik Operations GmbH
Magyarországi Fióktelepe

Barna Andrea
Tel.: +36-30/936-5412
E-mail: [email protected]

 

Evonik