Nagy Termés, Könnyű Aratás

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 19.

FAJTAVÁLASZTÁS:

A fajta érésideje illeszkedjen a betakarítás gépi kapacitásához és a további munkák időzítéséhez.

Azon üzemeknél, ahol a búza részaránya a vetésforgóban különösen magas, kiemelten fontos, hogy a repce betakarítása nagy biztonsággal megtörténjen a búza érése előtt.

A RAPOOL hibridjei közül például a VISBY, a SHERPA vagy a ROHAN ilyen szempontból is előnyös választás.

Ezen kívül a jól beérett állományoknál magasabb olajtartalommal is lehet számolni, mint például a XENON, a COMPASS vagy a HAMMER esetében.

 

 

1. ábra: RAPOOL HIBRIDEK ÉRÉSIDEJE ÉS BETAKARÍTHATÓSÁGA

A hibridek közötti érésidő különbsége még a hazai, gyors érési periódusban is elérheti a több napot, ami alapvetően befolyásolja a betakaríthatóságot (1. ábra).

A későbbi betakarítás nagyobb területteljesítménnyel végezhető, de ehhez szükséges, hogy a fajta jó állóképességgel, alacsony pergési hajlammal rendelkezzen.

Mindemellett fontos, hogy a becők és a további szárrészek érése is összhangban legyen.

A VISBY esetében különösen szembetűnő az egyenletes és gyors érés, mind a becőszinten, mind a száron.

Az állomány aratása ezért úgy megy, mint a karikacsapás.

A virágzási időn túl az is számít, hogy mennyi a később virágzó egyedek aránya.

A rövid és homogén érés, kevés később virágzó egyeddel, például a SHERPA esetében biztosítja, hogy a becőállomány egyenletesen érjen be, javítva ezzel a betakaríthatóságot.

A kompakt becőállomány szintén megkönnyíti a kombájnolás folyamatát.

Az alacsony pergési hajlammal rendelkező hibridek, mint amilyen a VISBY is, nem csak a betakarítás veszteségeinek csökkentésében játszanak fontos szerepet, de a talajok egészségi állapotára is kedvezően hatnak (árvakelésű repce).

 

ÁLLOMÁNYKEZELÉS:

Már a vetési norma megválasztása is alapvetően befolyásolja az állomány jövőbeli betakaríthatóságát.

Az állomány sűrűség számos tulajdonság – szárvas tagság, elágazási képesség, növénymagasság, árnyékolás, a virágzás dinamikája meghatározója.

Ráadásul ezek a tényezők egymásra is hatással vannak.

 

 

2. ábra: AZ ÁLLOMÁNYSŰRŰSÉG HATÁSA A BETAKARÍTHATÓSÁGRA

A (2. ábra) egyszerűsített módon mutatja be, hogy az állománysűrűség változtatása milyen hatással van a növények fejlődésére.

A legtöbb esetben a 40 növény/m2 vetéskori (betakarításkor ez kb. 30 növény/m2) állománysűrűség adja a legjobb kompromisszumot a betakarítási veszteség – betakarítási időpont – termésbiztonság – be takaríthatóság komplexumban.

A Kleffmann és Partner Kft. termelői felmérése szerint, több év tapasztalatait alapul véve a repcetermesztők számára a kb. 40 mag/ m2 vetési norma adta a legmagasabb termést.

Az állománykezelés megfelelő technológiai lépései hozzájárulnak az állományok télállóságának és egészségi állapotának növeléséhez.

Ez összességében kiegyenlítettebb állományokat eredményez, melyek betakarítása is könnyebb.