fbpx

A búza betakarítását a csapadék akadályozza Komárom-Esztergom megyében

Írta: - 2014 július 22.

A búza betakarítását a csapadék akadályozza Komárom-Esztergom megyébenTatabánya, 2014. július 21., hétfő (MTI) – Annak ellenére, hogy a szokottnál két héttel korábban kezdődött a búza aratása Komárom-Esztergom megyében, mára a sok csapadék miatt késedelmet szenved a betakarítás – mondta el a megyei agrárkamara igazgatója hétfőn az MTI-nek.

Kalmár Zsolt tájékoztatása szerint hétfőig a 25 ezer hektáros vetésterület közel 60 százalékáról learatták a búzát. Az étkezési búza termésátlaga 5-6 tonna hektáronként, jónak mondható.

A gazdálkodók egyre nagyobb területen vetnek takarmánybúzát, mert az magasabb, 8-10 tonnás termést ad hektáronként és tonnánkénti 43 ezer forintot elérő felvásárlási ára nem marad el jelentősen a tonnánként 45 ezret érő étkezési búzáétól – tette hozzá a megyei agrárkamara igazgatója.

Az aratással egy időben a földekről a szalmát is összegyűjtik. Kisebb részét szecskázva visszajuttatják a földbe, nagyobb részét bálázzák. A szalma tonnáját négyezer forint körüli áron vásárolják meg többek között a biomassza tüzelésű erőművek.

Tavaly a szárazság miatt elmaradt a tarlóhántás, idén ezt a legtöbb helyen elvégzik, mert talaj felső rétegének megbolygatása után még marad elég nedvesség a földben.

MTI 2014. július 21.