fbpx

Cseréljük 4-5 évenként a búza fajtaválasztékot!

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 10.

Az idei évben is megrendezték a NAK Vas megyei szervezetének búza fajtabemutatóját Vassurányban, olvasható a NAK honlapján. A 2017/18. évi kísérleti eredményeket ismertetve Pusztavámi Márton, a kamara megyei elnöke megjegyezte, hogy az elvetett fajták között található 12 olyan, amit Magyarországon biztosan, de lehet, hogy a világon is itt helyeztek először a földbe. A fajták közül kiemelte a Rubiscót – ami például Franciaországban három év alatt piacvezetővé vált – valamint évek óta tartó megbízhatósága miatt a Tobacot.

Pusztavámi Márton szóba hozta a szakmai berkeken belül sokszor előkerülő kérdést is: legyen ötfajta vagy jóval több annál? Válaszként érzékeltette, hogy Németországban 491 gabonafajtát tartanak nyilván, ahol 2017-ben 63 új fajtát hivatalosan is regisztráltak.

A kamara megyei elnöke úgy vélte, soha nem lesz egységes minőségű búza, mert mindenki másképp, más technológiával termel. Hozzátette, hogy a hosszú évek tapasztalata szerint 4-5 évente le kell cserélni a fajtaszortimentet, hiszen a minél jobb és újabb fajták biztosítják a jövedelmezőséget. A klímaváltozás miatt olyan fajták szükségesek a jövőben, amik nem dőlnek meg, bírják a hőséget és ellenállók a betegségekkel szemben.

Nagy István agrárminiszter szerint Magyarország a fajtanemesítés területén kiváló potenciállal, kiváló szakembergárdával és elismerésre méltó szakmai múlttal rendelkezik. Szerinte az egyik legnagyobb lehetőség abban rejlik, hogy a kutatóintézetek szakembereinek tudását hogyan tudjuk gyakorlati előnnyé változtatni a termőföldeken, hogyan sikerül a kutatási eredményeket és a gazdák erőfeszítéseit, szorgalmát és szaktudását úgy egyesíteni, hogy abból például a búza esetében 8-10 tonnás hektáronkénti termés és kiváló minőség legyen.

Összeállította: Csomor Zsolt