fbpx

A mezőgazdaság technológiai változása exponenciális

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 29.

Növelni kell a képzés színvonalát, olyan tudást kell biztosítani a fiataloknak, amelyet a munkaerőpiacra kilépve azonnal hasznosítani tudnak – mondta Nagy István, a mezőgazdaságért felelős miniszter az Alföld digitális mezőgazdaságát és innovációs aktivitását támogató ágazati képzőközpont átadóján.

Nagy István
Lehetőséget kell biztosítani a fiatalok számára, hogy folyamatosan együtt tudjanak a technológiával fejlődni (fotó: AM/Fekete István)

Biztosítani kell a mezőgazdaság jövőjét

Az agráriumot érintő technológiai változások exponenciális ütemben zajlanak, nekünk pedig az a feladatunk, hogy ehhez igazítsuk az agrárszakképzést és vonzóvá tegyük azt a fiatalok számára – indokolta meg az agrárminiszter a képzési központ szükségességét.

A tárcavezető hangsúlyozta, ehhez pedig úgy kell növelni a képzés színvonalát, hogy az olyan tudást biztosítson a fiataloknak, amelyet a munkaerőpiacra kilépve azonnal hasznosítani tudnak. Ebben a legnehezebb feladat, olyan lehetőségeket biztosítani a fiatalok számára, amelyben folyamatosan együtt tudnak a technológiával fejlődni. Ebben a folyamatban jelent mérföldkövet a most átadott képzőközpont, amelyet a kormány 205,5 millió forinttal támogatott és az Alföldi Agrárszakképzési Centrum koordinálásával valósult meg.

Nagy István pozitív visszacsatolásként értékelte, hogy az Alföldi Agrárszakképzési Centrum intézményeibe ebben az évben 50 százalékkal többen iratkoztak be a tavalyi évhez képest. Az országos tendenciáknak megfelelően pedig itt is a legnépszerűbb az agrárágazat. Ma már majdnem 22 ezren tanulnak ugyanis az agrárszakképzésben, azaz másfélszer annyian, mint hat évvel korábban.

Permeteződrón
A modern technológiákra támaszkodva növelhető a termelékenység, enyhíthető a munkaerőhiány (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az új technológiákkal optimalizálhatók a termést meghatározó körülmények

A tárcavezető beszédében kitért arra is, az agráriumban a digitalizáció, a mesterséges intelligencia, a robotika és a high-tech eszközök használata egyre elterjedtebb. Ennek oka pedig, hogy ezek segítségével optimalizálhatók a termés növekedését meghatározó körülmények.

Az ipari drónok segítségével lehetőség van a földterület felmérésére, a növények állapotának figyelésére, a föld nedvességtartalmának mérésére, a permetezés hatékonyabbá tételére. A technológia alkalmazásával versenyképesebbé, fenntarthatóbbá válhat az ágazat, és ellensúlyozható a mezőgazdaságban is tapasztalható munkaerőhiány – részletezte a miniszter.

Az agrártárcát vezető miniszter kiemelte, hogy a Vidékfejlesztési Program részeként a mezőgazdaság digitális átállását és a precíziós fejlesztéseket támogató felhívás rendkívül népszerűnek bizonyult, 2 634 kérelem részesült ugyanis 192 milliárd forintot meghaladó támogatásban. Ebben a digitalizációs átállásban jelentenek kulcsszerepet a csongrádihoz hasonló beruházások és modernizációs programok. Ezek segítségével ugyanis tovább erősödhet az a tendencia, amely még több fiatalt fordít az agrárium irányába.

Forrás: AM Sajtóiroda