fbpx

95%-kal kevesebb vegyszer: jön az okos permetező

Írta: Szerkesztőség - 2021 február 02.

Egy intelligens permetező képes arra, hogy megkülönböztesse a gyomot a haszonnövénytől – így szinte alig kell növényvédő szert kijuttatni.

 

permetező

 

Felismeri, így elég a mikrodózis

Több ezer órányi tervezés, több tízezer kódsor és több százezer fénykép alapján az ARA megtanította AVO nevű permetezőgép-hibridjét arra, hogy rendkívül nagy pontossággal legyen képes megkülönböztetni a növényeket a gyomoktól, és csak a növényeket vagy csak a gyomokat permetezheti. A traktor mögé szerelhető, mesterséges intelligenciával működő berendezés szelektíven képes permetezni a gyomokat mikrodózisú herbiciddel, rovarirtó, gombaölő szerrel, de ugyanígy képes a műtrágyapermet célzott kijuttatására is. Az ARA 6 m munkaszélességű gépének 156 fúvókája nagy pontossággal (8×3 cm pixel) dolgozik, a szórórúd 15-50 cm-re állítható, s 600 literes tartályával 4 hektáros óránkénti teljesítményre képes.

 

permetező

Fotó: ecorobotix.com

 

A kevesebb is több, a talaj is jobb

Miközben tehát mind több akadály – többek között emelkedő árak, szigorodó környezetvédelmi szabályzás – gördül a növényvédő szerek alkalmazása elé, a hatékony, precíz növényvédelem mind fontosabbá válik. A mesterséges intelligenciával végzett szuperpontos permetezés is e folyamat része. A gyom- vagy a haszonnövény felismerésével működő kijuttatás azt jelenti, hogy csökkenthető, mégis jobban hasznosítva használható fel minden hatóanyag, akár műtrágya, akár növényvédő szer.  A fejlesztők szerint 95 százalékkal csökkenthető a peszticidek mennyisége a hagyományos kezeléshez képest. Mivel továbbá kevesebb vegyszer kerül a termőföldre, a várható pozitív hatások között lesz a talaj állapotának javulása is. Továbbá a gyomok szelektív kezelésével elkerülhető, hogy maradványok legyenek a kultúrában, ami lehetővé teszi a gyorsabb növekedést, és elősegíti a jobb termelékenységet.