fbpx

Romlik a belvízhelyzet, sok helyen már másodfokú a védekezés

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 04.

A friss jelentések szerint gyorsan és nagy területeken súlyosbodik a belvízhelyzet az Alföldön. A múlt hetivel ellentétben a legtöbb helyen már elsőfokú a védekezés. Az ok nem csak az időjárás…

Több a sokéves átlagnál is

Miután az egész év, benne a november is országszerte csapadékosabban alakult a sokéves átlagnál, az Alföld jelentős részén nagy kiterjedésű belvizes területek alakultak ki. Az elmúlt harminc napban a déli és az északkeleti országrészben sokfelé 50-80 mm-rel, míg máshol 10-40 mm-rel esett több az ilyenkor szokásosnál. A talaj felső fél méteres rétege sokfelé telített, az Alföldön egyre nagyobb területeken jelentkezik belvíz. Mint a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának térképén látható, észak felől mind nagyobb területeken van szükség másodfokú belvízvédelemre.

belvíz
Belvíz-védekezés szintjei az Alföldön a BM Vízügyi Főigazgatóságának hétfő reggeli jelentésében

Nemcsak vízügyes, talajműveléses védekezés is van

Ugyanakkor nem fogható minden az időjárásra. Legalább egy-másfél évtizede a hazai talajművelési gyakorlat kritikájának fókuszában szerepel a változó klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodó eljárások sürgetése. A szántás/bolygatás csökkentése, a belvizesedésben kiemelt szerepet játszó eketalp-tünetegyüttes elkerülése, az özönszerű esőzéstől, széltől és a nedvességvesztéstől óvó talajtakaró növények vetése mind segítene enyhíteni vagy elkerülni a belvíz (illetve aszályos időben a katasztrofális nedvességvesztés) következményeit.