fbpx

Horsch Tiger – szántás nélküli alapművelés

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 16.

Egyre nagyobb jelentőséggel bír a tarlóhántás megfelelő eszközökkel történő elvégzése. A szármaradványok talajba való keverése, a gyomok elleni védekezés, a talajerózió csökkentése, valamit a talajelőkészítés a vetésforgónak megfelelően. Ezekre a feladatokra alkalmas munkagépeket kínál a Horsch gépgyár.

A szántás nélküli talajművelés olyan, mint amikor a dohányzó le akar szokni a cigarettázásról. Addig, amíg ott a zsebében, mindig rá fog gyújtani, és azzal biztatja magát, hogy bármikor abba hagyhatja.

Miért szántunk? – megszokásból?

 Növényvédelmi okokból?Ha eldöntöttük, hogy a szántás nélküli talajművelést fogjuk művelni, azt meg kell tanulni. A tarlóhántást majdnem mindenki elvégzi. Az árvakelést általában időben bedolgozzák, aki meg engedi nagyra nőni, ott tényleg nem marad más hátra, mint az eke.


Repce magágy készítésben

Az őszi magágykészítést is egyre többen végzik valamilyen kultivátorral. A repce magágykészítését, habár találkozunk olyan termelőkkel, akik még szántanak, általában szántás nélkül, lazítózással, szántóföldi kultivátorral végzik. Miért? Mert az általában száraz talajt a nagy hőségben felszántva, elég nehéz aprómorzsás talajt készíteni. Azonban sokszor hallani, hogy nem sikerült a vetés, vagyis gyenge a kelés, mert a repcevetőmag az igen szalmás vetőágyba került. Ennek egy oka van, hogy a szalma nem lett eléggé jól bekeverve a talajba – és ilyenkor kapjuk a választ, „igen, mert ha megszántottuk volna…” Egy jó szántóföldi kultivátorral, mint a Horsch Tiger, a nagy mennyiségű szalmát is jól be lehet keverni a talajba. Természetesen a mennyiségnek megfelelően kell megválasztani a művelési mélységet is. Minél nagyobb a szalmatömeg, annál mélyebben kell dolgozni.


Nagyon száraz talajon

Egy másik kritikus helyzet a kukorica utáni vetés. 10-12 tonna kukoricatermés után ugyanekkora tömegű szármaradvánnyal találjuk szembe magunkat. Mit csináljunk? Ha lehetséges, minél szélesebb vetésforgót! Ha el tudjuk kerülni, hogy a kukorica után ne kelljen ősszel búzát vetni, akkor ezzel már fél nyereségünk is van. Azonban, ha mindenáron a kukoricaföldbe búzát szeretnénk vetni, akkor el kellene végezni néhány dolgot. Ne sajnáljuk a legjobb kukoricaasztalt megvenni a kombájnhoz!


Zöldtrágya bedolgozás


Rossz minőségben vágott kukorica tarlón

Olyan asztal legyen, amelyik a szármaradványt a legapróbb darabokra vágja, és az aratásnál a lehető legalacsonyabb tarlót hagyjuk! Ott, ahol ezeket a kritériumokat betartják, garantált a siker. Még akkor is, ha valaki szánt és nem hiszi el, hogy szántás nélkül is lehet kukorica után búzát termeszteni, a legjobb kukorica asztal meghálálja a beruházást! Kukorica után nagyobb a rizikó a búza fuzáriummal való fertőződésére. Azonban, ha a szármaradvány tökéletesre le van zúzva, akkor a Tiger nehéz szántóföldi kultivátor olyan mennyiségben és minőségben bedolgozza a szármaradványt, hogy kellő odafigyeléssel már sikeresen tudunk kitűnő minőségű búzát termelni.


Kukorica utáni magágy készítés

A Horsch Tiger a szántás nélküli talajművelés mestere – a gazda jobb és bal keze!

Szász Zoltán

06-30/743-0302