fbpx

Gyakorlati tapasztalatok az ATONIK használatához

Írta: - 2018 február 16.

A biostimulátorok használatával kapcsolatban sok kérdés merül fel (hogyan és mikor juttassuk ki, a keverhetősége más készítményekkel, és nem utolsósorban a fitotoxicitás kérdése, ami foglalkoztat bennünket), ezért szeretnénk gyakorlati tanácsot adni a felhasználóink részére a termékünk sikeres használatához!

1. Az Atonik nem tartalmaz tápanyagot, hatásmódja a lombtrágyákétól sokkal összetettebb, de nem pótolja azokat! Beépülésüket az anyagcsere élénkítésével segíti, ezért ajánlott virágzási időben bór-tartalmú vagy komplex műtrágyákkal kombinálni (pl. Adob Extra napraforgó-repce, Adob Profit).

2. Kijuttatásra az ideális hőmérséklet a 10-25oC. A felszívódás túl hideg vagy aszályos körülmények között korlátozott minden hatóanyagnál, mivel az lelassult anyagcserével párosul. 3. Tapasztalataink szerint szinte minden növényvédő (rovar-, gombaölő és gyomirtó) szerrel keverhető, azok nem befolyásolják hatásosságát, de felhasználás előtt célszerű keverési próbát végezni.

4. Mivel az Atonik vizes bázisú (SL) formuláció, ezért ha a kombinációs partner nem EC vagy nem tartalmaz felszívódást segítő adjuvánst, szükséges azzal kombinálni, például a Silwet Star készítménnyel. Különösen akkor fontos ez, ha kis levélfelületet (pl. meggy virágzása idején) vagy viaszos, illetve szőrös levélzetet kezelünk Atonikkal (repce, napraforgó).

5. Posztemergens gyomirtó szerek kultúrnövényre gyakorolt fitotoxikus hatásának mérséklésére (napraforgó – imazamox, szója – imazamox és tifenszulfuron-metil, cukorrépa gyomirtók, borsó – MCPB) legjobb, ha tankkeverék kombinációban juttatjuk ki az adott kultúrában engedélyezett legmagasabb dózisban, de legkésőbb a kezelés (tünetmegjelenés) után 2-3 nappal.

6. Graminicidekkel történő együttes kijuttatás nem javasolt, mert hatékonyság-csökkenést tapasztaltak külföldi kísérletekben (például: kizalofop esetén, Agropyron repens ellen). Ebben az esetben az Atonik permetezése 2-3 nappal a graminicid kezelés után történjen.

7. Fungicidekkel együttesen kijuttatva, magas fertőzési potenciálnál szinergista hatású az Atonik, mivel növeli a növények belső ellenállóképességét (a sejtfal-vastagodás a mechanikai védelmet, a nitrofenol a kémiai védelmet fokozza) és gyorsabbá válik a növényi immunválasz (fitoalexinek képzése, szalicilsavas rendszer működése). Ezt bizonyítják hazai vizsgálatok is, például meggyesetében a monília elleni kezelések.

8. UAN-oldatokkal kora tavasszal kijuttatható az Atonik!Bár ez durvacseppes kijuttatási mód, azonban a kultúrnövény (például repce és kalászos kultúrák esetében) az Atonik hatóanyagait képes gyökéren keresztül is hasznosítani.

9. Előrejelzett fagyok okozta virág- és gyümölcskárok mérséklésére (maximum -3, -40C-ig, rövid időszakig tartó lehűlés esetén, ami gyümölcsfajtól és -fajtától is függ) minimum a fagyok bekövetkezte előtt 12 órával jutassuk ki az Atonikot, hogy a hatóanyagoknak legyen ideje felszívódni és eljutni a szövetekbe. Ha fagyok után alkalmazzuk, akkor ne annak beállta után azonnal végezzük el az első kezelést (a stresszes növény nem képes hatóanyag-felvételre ilyenkor, és nem látszik a fagy mértéke sem), hanem kb. 24 óra múlva, de 100C felett. Ha az első kezelés után találunk épen maradt virágokat, 7-10 napos fordulókkal ismételjük meg a permetezést 2-3 alkalommal, minimum 0,6 l/ha-os dózissal!

10. Az Atonik biológiai hatása kezelés után kb. két hétig fent marad, ezért 10-14 napnál gyakrabban csak extrém helyzetekben javasolt kezelni (pl. fagy esetén).

A gyakorlati tapasztalatokra alapozott, okszerű növényvédelem segítségével az Atonik jótékony hatását teljes mértékben ki tudjuk használni.

Arysta LifeScience Magyarország Kft.