fbpx

Gyomtalanul

Írta: - 2018 február 16.

A gyomfelvételezés ma is alkalmazott metodikájának és az értékelési szempontoknak a kidolgozása Dr. Újvárosi Miklós nevéhez fűződik. Az első 1947-ben, 80 község határában a rendszeresen talajművelés alá vont szántókon végzett felvételezéshez képest jelentősen átalakult a hazai gyomösszetétel. A tulajdonviszonyok átalakulásával, a gyomirtás változásával, új veszélyes gyomok megjelenésével indokolták a gyomflóra változását a magyar gyomkutatók. Nem könnyített a helyzeten a klímaváltozással járó felmelegedés sem, mivel az elmúlt 50 évben a robbanásszerű (10-200-szoros) növekedést elért fajok mind melegkedvelők*. Ezek között élenjáróak a napraforgó korai fejlődését akadályozó csattanó maszlag, parlagfű, selyemmályva, mezei acat, a disznóparéj, libatop-változatok és a mind nagyobb számban megjelenő herbicidekkel szemben rezisztens gyom- és árvakelésű haszonnövények.

* (Dávid István, Debreceni Egyetem, Növényvédelmi Tanszék)

Jól alkalmazkodnak

A termesztés- és gyomirtási technológia átalakulása egyes károsítók felszaporodását, egyben ugyanezek kiiktatását hozta. A termést akár 40-50%-ban veszélyeztető nagy borítási %-ot elérő gyomokkal szemben a Caussade Express-toleráns és a Clearfield®, Clearfield® Plus hibridjei jelentik a kulcsok. E speciális napraforgóhibridek a herbicidekkel karöltve segítik a fertőzött területek hasznosítását eredményessé tevő gyommentesítést. A hibridek terméspotenciálja révén a komplex gyomirtási technológiák alkalmazásával még a gyomnyomásos területeken is magas termésszint érhető el. A CL csoportba tartozó FUSHIA CL a magas olajsav-tartalmú KLARIKA HOCL évek óta bizonyítja, hogy a hazai nehezebb adottságú területekhez is jól alkalmazkodnak. A gyomokkal terhelt talajokon előnyt jelent, és kamatoztatható a mindkét szülői vonalaik által hordozott, így a legmagasabb szintű imidazolin-tűrőképességük.

 

Termőképesek

Clearfield®-hibridekhez hasonló, de az imazamox hatóanyag-tartalmú állománykezelést az előzőeknél is jobban tolerálják a CLHA Plus génnel rendelkező, CLP hibridek. Az EUROPA CLP is ebbe a csoportba tartozik. A hazai kedvező termesztési tapasztalatok igazolták, hogy még emelt dózis kijuttatása esetén sem érzékenyek állományai a gyomirtó szerre. Termőképességét mutatják a 2017-ben sikeresen gyomirtott területek 3,5 t/ha feletti üzemi eredményei is. Az EUROPA CLP-t erőteljes kezdeti növekedés és az asszimilációt segítő nagy lombfelület jellemzi.

A herbicid megtapadását fokozó adjuváns mellett leghatékonyabban a 2-8 leveles napraforgó segíti a gyomok elleni védekezést. A CLP hibridek és a herbicid együttműködése akkor a legeredményesebb, ha nem haladta meg a parlagfű a legfeljebb 4 leveles, a magról kelő kétszikűek a 2–4 leveles, a magról kelő egyszikűek az 1–3 leveles állapotot.

Jövedelmező hozamok

A varjúmák, fekete ebszőlő, a libatop, a keserűfűfélék, a szerbtövis és a disznóparéj felszaporodása is gátolják a napraforgó korai fejlődését. Ezeken a fertőzött területeken az Express-toleráns „gyomirtó” hibridek jelentenek megoldást. A CS 17902 SULFO Express®SX® napraforgóban a CL technológiához hasonlóan, a gyomok fejlettségéhez igazított kombinált pre- és posztkezelés a legeredményesebb. A CS 17902 SULFO Express további értéke a kiemelkedő Sclerotinia-, Plasmoparaés Botrytis-tolerancia is, ami kiváló jövedelmezőségű hozammal párosul. Középérésű hibridként az ország bármely napraforgókörzetében termeszthető. Erősen gyomnyomásos területeken a gyomirtó szer magasabb dózisa nem okoz a hibridnél sem stressztüneteket, sem terméscsökkenést.

A hagyományos nemesítési technikákkal fejlesztett speciális hibridjeink genetikailag kódolt tulajdonságaik révén maguk is aktív közreműködők a változó összetételű gyomflóra gyérítésében. A hibridekhez kapcsolódó gyomirtási technológiák alkalmazásával terméscsökkenés nélkül lehet gazdálkodni a fertőzött termőterületeken is.

Fehér Gyöngyi, Caussade fejlesztési felelős

CAUSSADE SEMENCES HUNGARY KFT.
2144 Kerepes, Szabadság út 252/b.
Tel: +36 28 789 685 • Fax: +36 28 786 915
[email protected]http://www.caussade-semences.hu