fbpx

Igen korai vagy korai? Ez itt a kérdés!

Írta: - 2018 február 16.

A 2017. év egy szélsőségekkel tűzdelt évjáratnak mondható a szójatermesztés tekintetében. Igen kevés szójafajta bizonyította be, hogy a szárazsággal, szélsőséges csapadékeloszlással dacolva és a nagy hőmérsékleti különbségek ellenére is képes jövedelmező hozamot biztosítani.

A kínálatunkban szereplő ES Mentor és SY Eliot 2017-ben bizonyította, hogy igenis helye van a vetésforgókban, és jövedelmezőn termeszthető. Az öt helyszínen tesztelt üzemi kísérletek alapján a két fajta elérte vagy meg is haladta a2 t/ha átlag hozamot, és öntözött körülmények között1,5 t/ha-t is meghaladó többlet termést realizáltunk mindkét fajta esetében (1. táblázat).

1. táblázat – az ES Mentor és az SY Eliot terméshozama 2017-be

Mindkét fajta alkalmas a dupla és tripla gabona-sortávolság (24-36 cm), 45 cm-es szemenkénti-, illetve a SY Eliot vethető 70 cm-es sortávolságra. Aszályosabb évjárat esetében a 24-36 vagy 45 cm javasolt, mert kevesebb a betakarítási veszteség, és jobb az állomány záródása, míg egy csapadékosabb évjárat esetén a szélesebb sortávolság is jövedelmező lehet. Széles (45-70 cm-es) sortávolságra érdemes még a Steara szója fajtánkat kipróbálni, mely jó állóképességével és magas beltartalmi mutatóival érdemelte ki helyét a palettánkon. A sortávolság nem befolyásolja a beltartalmat egyik fajtánknál sem. Fehérjetartalma mindkét fajtának magas, mely az ES Mentor esetében hangsúlyosabb, mert fehér köldöke lehetővé teszi a humán célra való felhasználását.

A betegség-ellenállóság mindkét fajta esetében kiemelkedő. A peronoszpóra-, sclerotinia-baktériumok és vírusok általi fertőzések igen ritkán jelennek meg az állományban. Gyomirtószerekre azonban érzékenységet mutatnak. Jól tolerálják a Corum+Dash és Targa Super alkalmazását postemergens kezelés esetén. Gomba ellen érdemes a Kupfer Fusilan WG® növényvédőszert alkalmazni, mert egyik fajta sem érzékeny rá, az állomány nem dől meg, és nem perzseli a leveleket sem.

További információért keresse fel honlapunkat (http://www.lajtamag.hu) és érdeklődjön munkatársainknál!

Nagy Nikoletta, Lajtamag-cégcsoport