fbpx

A Flavo Plant hatása a szőlő minőségére

Írta: Szerkesztőség - 2020 július 23.

A növényvédőszer használatának elsődleges indoka a termesztett növényeink fertőzésekkel és kártevőkkel szembeni védelme. Nem mindegy azonban, hogy az elsődleges cél elérése érdekében mennyire terheljük meg növényeink anyagcseréjét!

Különösen igaz ez a szőlő esetében, mert a must beltartalmi mutatói (cukor-, sav-, Brix-, pH-értékek) alapvetően határozzák meg a bor minőségét. Egyre többet beszélünk és teszünk a növényvédőszer-mentes termelés érdekében, ami a fogyasztók védelmét és a fenntartható termelést szolgálja elsősorban. Viszont mindezzel összefüggő hatás, hogy a növényvédő szerek által okozott mellékhatásokat (stresszfaktorokat) is csökkenteni tudjuk, mert ezek nem kívánatos módon terhelik növényeinket.

A Flavo Plant szőlőben történő felhasználásának lehetőségeiről már több alkalommal beszámoltunk. Kiválóan használható lisztharmat és a szürkepenész ellen. Rézkiegészítéssel segít a peronoszpóra és a feketerothadás kialakulásának megelőzésében. Nagy segítség jégverés esetében is a sebek gyógyulásának, beszáradásának biztosításához.

A kórokozókkal szemben tapasztalt hatékonyság mellett meg kell említeni a Flavo Plantnak a szőlő kondíciójára gyakorolt hatásait is. Ilyen irányú méréseket 2019-ben, Egerben végeztünk Leányka-fajtán.


Mád, 2019. szeptember


1. ábra. A mustok Brix-foka


2. ábra. A termés savtartalmának változása az érés során

A Flavo Planttal kezelt szőlőlombozat szárazanyag-tartalma 1,2%kal szignifikánsan magasabb, mint a kontroll. A must cukortartalma 6 g/l értékkel több, Brix-foka 0,5%-kal magasabb a kontrollhoz képest, míg a savtartalom csökkenése a kezelt részen lassabb és kiegyenlítettebb volt.

A Flavo Plantban található polifenolok aktív növényvédelmi hatásuk mellett segítik a növények asszimilációját, fokozzák anyagcsere-folyamataikat. Ezt igazolják vissza a mustanalízis eredményei is. Ezekkel a mérésekkel vág öszsze egy igen látványos tokaji tapasztalat is. Az ökológiai művelésű szőlőben évek óta nem végeznek tápanyag-utánpótlást. A területből hat sort kezeltek Flavo Planttal (+réz+kénkészítményekkel), míg a kontrollban más készítményeket használtak a réz és kén mellett. A vegetáció második felére a Flavo Planttal kezelt rész életerős lombozattal vált el az addigra leöregedett lombozatú kontrolltól. Meglepettséget igazán a szeptemberi enyhe fagyok után kialakult kép okozott. A terület teljes egészben lefagyott, kivételt képezett a Flavo Planttal kezelt hat sor (ami nem fagyott el), és egészen novemberig érlelte a termést, a vesszőket.

Mindezekre alapozva ajánljuk a készítmény használatát önállóan vagy szerkombinációban évente 3-5 alkalommal, amivel hosszú távon is javítható az ültetvény biotikus és abiotikus stressztényezőkkel szembeni ellenálló-képessége.

Gombos Gergely
Szőke Tamás
(flavoplant.hu)