fbpx

Rendszerszintű, átfogó megoldások új eszközökkel

Írta: Kohout Zoltán - 2019 július 18.

Sajtótájékoztatón mutatkozott be az Alba Milagro

Még a gyakorlott gazdálkodóknak sem mindig könnyű eligazodni a hatalmas termékválaszték és a számos technológiai eljárás között. Ezért átfogó és komplex technológiai tanácsadással a magyar gazdák legprofesszionálisabb partnere akar lenni a tavaly alapított Alba Milagro Hungária Kft. A tapasztalt magyar szakemberekből álló cég a növénytáplálás és talajaktiválás terén a konkrét gazdaságra szabott szolgáltatást és termékválasztást nyújtja ügyfeleinek.

Mérés, tapasztalat, rendszer

Az Alba Milagro ceglédi sajtótájékoztatóján a talajaktiválás, talajfeltöltés, növénytáplálás és növényaktiválás nagy négyes rendszerében nevezte meg szolgáltatásalapú tevékenységét, amelynek fontos elemei a kemikáliaalapú termékek mellett az ökológiai gazdálkodás fejlesztése, illetve a termesztés hatékonyságát fokozó termékek. Az Alba Milagro szakemberei a gazdák szolgáltatás- és termékválasztását rendszerszemléletű tanácsadással igyekeznek segíteni annak érdekében, hogy a termesztés sikerét döntően meghatározó tápanyag-gazdálkodás még mindig kiaknázatlan lehetőségei a leghatékonyabban érvényesüljenek. – A termesztést befolyásoló tényezők nem egymástól függetlenül alakítják a termelés eredményét, ezért a tervezés során is összefüggésekben, rendszerekben kell gondolkodnunk. A tápanyag kiválasztásában nemcsak az adott kultúra, hanem a talaj és a környezet adottságaira is kell épülnie – hangsúlyozta Major Zoltán ügyvezető igazgató, aki szerint fontos az is, hogy valóban életszerű és hatékony tápanyag-gazdálkodási tervek készüljenek. Ehhez az Alba Milagro máris országos kitekintésű szaktanácsadói hálózatra, mérésekre, talajvizsgálati adatokra támaszkodhat, így dolgozható ki a többszempontúan ideális – de alapvetően a növény fő tápanyagforrásának, a talajnak az állapotára épülő – technológia- és termékválasztás. A cég egyébként nemcsak a tanácsadásban, hanem a termékválasztásban is épít új, hazánkban még nem vagy újonnan alkalmazott készítményekre.

Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak

Hatékonyság és jövő

Szarvas Zoltán szaktanácsadó a talajaktiválás kapcsán kifejtette: az eredményesen termő és egészséges növénykultúráknak optimális, aktív talajokra van szükségük – ezt a talaj biológiai és kémiai-fizikai állapota javításával érik el. Módszereik között többek között a belvíz elvezetésben megoldást jelentő drénezés, vagy a savanyú, illetve szikes területek kémiai javításához talajjavítási terv és granulált meszező, illetve gipsz termékek szerepelnek. Hangsúlyos elem egyrészt az állapotelemzéseken alapuló talajfeltöltés akár egyedi összetételű, speciális feltöltőkeverékkel. Másrészt a közvetlen növénytáplálás, ami az Alba Milagro rendszerében a növény a mag/gyökér mellé helyezett startertrágya, a lombra kijuttatott lombtrágya segítségével pótolja, egészíti ki a talajból felvehető tápanyagokat. A növényaktiválás terén a valóban hatékony biostimulátorok megválasztása, a hatékonyságfokozók között pedig olyan, viszonylag új szemléletű eszközök szerepelnek, mint például a permetezővíz pH-ját szabályzó termék, amely fokozza a növényvédőszer hatékonyságát, vagy az a granulált vadriasztószer, amely biológiai alapon enyhíti a vadkárokat.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az Alba Milagro (melynek tagjai maguk is szülők) elkötelezettek nemcsak a jó minőségű élelmiszer-előállításért, hanem az egészséges, termékeny talajok megőrzésében is.