fbpx

A nehéz évben is bizonyított a UPL technológiája

Írta: Kohout Zoltán - 2023 február 23.

Az időjárási kihívások és a kiszámíthatatlan piaci környezet felértékelik a biostimulánsok, az újszerű mezőgazdasági technológiai megoldások szerepét a jövedelmező termesztésben – vetette előre nemrégiben, hagyományos évindító konferenciáján a UPL Hungary Kft.

UPL konferencia

Fejlesztések a válasz a kihívásokra

Átfogó elemzést és helyzetértékelést adott a mezőgazdasági növénytermesztés tavalyi főbb trendjeiről, jelenlegi helyzetéről és az idei évi kilátásokról év eleji konferenciáján a UPL Hungary Kft.  Mint azt Piyush Kumar, a cég magyarországi vezetője hangsúlyozta: a tavalyi év súlyos és több irányból támadó kihívásai után idén is komoly erőfeszítésekre lesz szükség az eredményes gazdálkodáshoz. A UPL ennek érdekében már évekkel ezelőtt megkezdte globális vállalati rendszereinek újjászervezését, aminek eredményeként főbb divíziókban – növényvédő szerek, biostimulátorok, technológia ajánlatok, vetőmag és a betakarítás utáni kezelések területén – folytatják a fejlesztéseket.

Piyush Kumar, Valovics Attila, Eleonora Markova, Véglesi János, dr. Potori Norbert

A jobb eredmény kulcsa a nagyobb hatékonyság

Eleonora Markova, a UPL közép-európai régiójának vezetője elsősorban az élelmiszerbiztonság kérdését nevezte a termelési és értékesítési lánc legfontosabb célkitűzésének a UPL globális vállalati filozófiájában. A nehézségekkel szemben a UPL azt a stratégiát követi, hogy termékeivel és technológiai ajánlataival kevesebb környezeti terhelés mellett, nagyobb hatékonysággal érjék el a gazdák a jobb, jövedelmezőbb terméseredményeket. Éppen ezért egyre nagyobb hangsúly helyeződik a biostimulátorok forgalmazására. Ezért is fektet óriási energiákat és összegeket a cég ezen anyagok kutatásfejlesztésére: világszerte 9 gyártóegység, 6 K+F központ dolgozik új, hatékony eszközök kifejlesztésén.

Eleonora Markova, régióvezető

A UPL rendezvényén az Agrár-közgazdasági Kutatóintézet Igazgatóságának vezetője dr. Potori Norbert elemezte a tavalyi év piaci, időjárási eseményeiből a jövőre nézve fontos trendjeit.

Pozitívumok a növényvédelemben a kemény évben is

A UPL szakmai előadásainak sorában a vállalat kereskedelmi vezetője is kitért a tavalyi év piaci és időjárási anomáliáira, amelyek negatívan hatottak a növényvédő szerek forgalmára. Ennek ellenére a UPL Rancona iMIX csávázószere piacvezetővé vált a hazai piacon. Véglesi János emlékeztetett a Signal gabona-csávázószerhez fűződő pozitív tapasztalatokra is, amely a talajlakó kártevők ellen jelentett hatékony védelmet.

Ugyancsak pozitívumként említette, hogy a hektikus tavalyi évben, a kellően előrelátó logisztikai intézkedések révén lényegében nem merültek fel ellátási problémák a UPL-nél. Mindezek eredményeként 2022-ben is növekedést ért el a cég, ami nem csak az árak emelkedésével hozható összefüggésbe.  

Vízmegkötés, talajélet a fókuszban

Mindezek után a UPL Hungary fejlesztőmérnökének már nem is kellett indokolni, miért van égetően szükség olyan talajkondícionáló szerekre, mint amilyen a ZEBA Plus SP. A készítmény nemcsak a víz megkötését biztosítja, hanem segít a talaj tápanyagainak felvehetőségében, de ugyanígy a talajélet, a mikroorganizmusok aktivitásában is. Alkalmazását követően a készítmény többször rehidratálódhat a szezonban, ez különösen ott indokolt – burgonya-, zöldség -, dohánykultúrák esetén –, ahol a vízutánpótlás és -hozzáférés nem elegendő vagy az öntözési költségek csökkentése a cél.

Valovics Attila, fejlesztőmérnök

Valovics Attila beszélt a UPL kiterjedt biostimulátor-családjának új tagjáról, az első aminosavalapú készítményről: az Ary-Amin C-ről. Egyedülálló összetétele és mintegy 200 hatóanyaga révén sokrétű hatást fejt ki a szántóföldi kultúrákra: repcére, kalászosokra, burgonyára és cukorrépára. A növényeket segíti a klímaváltozás okozta stresszhatások enyhítésében, valamint növeli azok termőképességét. A növényi eredetű aminosavkomplex várhatóan az idei év első felében kap engedélyt.

A UPL év eleji rendezvényén mindemellett ismertették a cég csomagajánlatait.