fbpx

Nagydíjat kapott a Fliegl gépgyártó tartálykocsija

Írta: Kristóf Imre - 2023 február 23. -Hirdetés

Gyorsabb kijuttatás, kisebb költség az új eszközzel. A FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. tartálykocsija nyerte el a Hazai Termékfejlesztési Nagydíjat az AGROmashEXPO és AgrárgépShow-n A mezőgazdasági gépgyártásról a közelgő jubileumi ünnepük kapcsán is beszélgettünk Ackermann Tamás cégvezetővel.

„Ez nem egy szippantó!”

Miért ez a hangsúlyos megállapítás, hogy ez egy tartálykocsi, nem pedig szippantó?

– Azért fontos ezt elmondani, mert ez az eszköz nem tud folyadékot felszívni, viszont egy külső töltési lehetőséggel sokkal gyorsabban és gazdaságosabban lehet tölteni, mintha saját szivattyúja lenne. A kijuttatásnál pedig az a nagy előnye, hogy a centrifugálszivattyúja jóval nagyobb nyomással tud dolgozni, és ezáltal sokkal gyorsabban ki tudja magát üríteni. Mögé pedig odahelyeztünk egy 4,5 méteres grubert, amivel rögtön be tudjuk juttatni a kiszórt hígtrágyát a talajba, így nincsen nitrogénvesztésünk – mondta lapunknak Ackermann Tamás, a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. cégvezetője. 

Ackermann Tamás, a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. cégvezetője
Ackermann Tamás, a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. cégvezetője

Most előtérbe kerül a szervesanyag-utánpótlás, és abban is próbál minden gazda az inputanyagokon olcsósítani. Ez egy jó eszköz lehet erre?

– Igen, ez egyértelmű válasz lehet a hazai imputanyagok árrobbanására. Célunk, hogy a saját gazdaságból származó vagy a vásárolt hígtrágyát minél gazdaságosabban tudjuk kiszállítani és kijuttatni. A gép paraméterei mindezt lehetővé teszik. Azt gondolom, ezt is értékelte az egyetemi oktatókból, professzorokból álló szakmai zsűri, amikor nekünk ítélte a nagydíjat ezért a termékünkért, amire nagyon büszkék vagyunk.

Ezen kívül még többféle gépet látnia a Fliegl standján, melyek ezek?

– Bemutatjuk a hagyományos billenős kocsinkat: a DK 180-at. Emellett hoztunk egy teknős kocsit is, ami a nagygazdaságok intenzív felhasználását tudja kielégíteni. Van bálaszállítónk is, illetve szintén az inputanyagok árrobbanására adott válaszunkként a szervestrágyaszórásnak az általunk kínált lehetőségeit, így van láncos trágyaszóró és letolós is. A letolós trágyaszórónak az az érdekessége, hogy idén nem a kéttengelyes változatot hoztuk el, hanem egy igazi hazai terméket, a háromtengelyeset, mert ebből adunk el az országban a legtöbbet. Ez a nagyobb méret a legkeresettebb.

Egy igazi jubileumra készül a FLIEGL ABDA Kft. Pontosan mikor lesz ez?

– A Fliegl család 1993-ban vásárolta meg az abdai mezőgép gyáregységét, és ezt ünnepeljük meg most, 2023-ban, tehát 30 év elteltével. Május 13-án nyílt napot tartunk a gyárban, hogy mindenki megnézhesse a gépeinket. Lesznek szakmai bemutatók is. Az egyik az inputanyagok robbanásszerű áremelkedésére adott válaszaink lesznek, hogy milyen gépekkel és hogyan lehet kijuttatni gazdaságosan hígtrágyát, szerves trágyát vagy komposztot.

Természetesen várjuk a családokat is, illetve az olyan gazdákat is, akik családosan jönnek. A környékbeliek eljövetelére is számítunk, a gyár nyitva lesz mindenki számára, aki érdeklődik a gépgyártás, vagy a mezőgazdasági gépek iránt – hangsúlyozta Ackermann Tamás, a FLIEGL ABDA Gépgyártó Kft. cégvezetője.