fbpx

Kiábrándító állapotban a hazai agrárszektor

Írta: Kohout Zoltán - 2017 augusztus 09.

A legszomorúbb, hogy Románia mellett a balti államok is messze lekörözik a régen híres magyar mezőgazdaságot, de az európai átlagot is csak távolról követi a hazai szektor…

Lemaradás-ok

Az összefogás, az intelligens szövetkezés hiánya mellett a talajok leromlása, a mezőgazdaságban dolgozók képzettségi szintjének alacsony volta, a korszerű és versenyképes technológiák lassú elterjedése, a gazdaságok méretének optimális kialakítása – néhány fő problémakör abból a gyászos csokorból, amely a hazai mezőgazdaság egyre súlyosabb lemaradását okozza. Ez adott témát a K&H Bank minapi Agrár Klub rendezvényének is.

Kiábrándító

A honi agrárium teljesítményét is nagymértékben a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználása határozza meg. Ennek feltétele a képzett humánerőforrás, a méretgazdaságosság optimalizálása, a technológiai fejlődés és a hatékonyság növelése. Az elmúlt 10 évben azonban Magyarország jelentősen lemaradt ezen a téren az Európai Uniós átlaghoz képest – állapították meg az Agrár Klub szakértői. Mint elhangzott, az EU agrárszektorában az utóbbi 10-12 évben átlagosan 0,8 százalékkal nőtt évente az úgynevezett teljes faktorproduktivitás (vagyis az említett tényezők együttes hatását jelző érték). Magyarország csak ennek a felét éri el, ami különösen annak fényében kiábrándító, hogy a balti államok és Románia mezőgazdasága is 2-4 százalékos éves növekedést produkál.

(Kép, szöveg: Kohout Zoltán)