fbpx

Válasszon megfelelő műtrágyát, válassza a Yarát!

Írta: Szerkesztőség - 2020 február 27.

A műtrágyaszórók előkészítése már folyamatban van a tavaszi munkálatokhoz. Hogy milyen műtrágyát választunk, fontos kérdés a tavaszi tápanyagellátás megtervezéséhez. A döntésnél figyeljünk a műtrágya minőségére. Ezt több tényező is befolyásolja.

A Yara koncepciója a nitrátalapú, melegen granulált NPK komplex, mikroelem kiegészítéssel. Ezen a műtrágyák speciális granulálási technológiával készülnek, és minden szemcse tartalmazza a specifikáción feltüntetett tápelemeket. A gyártás során az üzemben naponta 70-80 mintát vesznek, ez garantálja, hogy azt a minőséget kapjuk, ami a zsákon fel van tüntetve. A speciális granulálási technológiának köszönhetően a YaraMila termékek kiváló fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek. A kiváló fizikairól tulajdonságok (egyenletes frakció, pormentes, gömbölyű granulometria) lehetővé teszik mind a röpítőtárcsás, mind pedig a vetéssel egymenetben történő műtrágya-kijuttatást.

Most nézzük a kémiai tulajdonságokat, melyek alapvetően meghatározzák a műtrágya hatékonyságát:

A YaraMila kémiai formája gyorsan feltáródó, könnyen felvehető hatóanyagot tartalmaz. A nitrogén és a kálium 100%-a, a foszfor 90%-ban vízoldható formában van jelen. A magasabb N-tartalmú YaraMila termékekben (pl. YaraMila 14-1421, YaraMila 16-27-7) a nitrát-ammónium aránya 30-40:60-70. Ez az arány egyrészt gyors nitrogénforrást biztosít a növénynek a nitrátkomponens által, ugyanakkor az ammónia kiegyenlítettebb ellátást biztosít. További előnye, hogy segíti a pozitív töltésű kationok (K, Ca, Mg) felvételét.

Fontos megjegyezni, hogy a YaraMila különböző kémiai formákban tartalmazza a foszfort. Ezzel a fejlesztéssel (P-Extend) biztosítható a teljes vegetációs időszakban a megfelelő foszforkoncentráció a talajban. Így a foszforellátás jobban igazodik a növény felvételi dinamikájához.
Másik lényeges szakmai szempont, a tág P-K arány. Ezáltal a YaraMila műtrágyák jól illeszthetők a növény igényeihez és a különböző szintű talajellátottsághoz.

A YaraMila magas hatóanyag-tartalommal rendelkezik – 50-56% között, összetételtől függően –, melyet tovább növel a mezo- és mikroelemek sora.

A tápanyagellátás másik fontos pillére a lombtrágyázás. Az elmúlt években a YaraVita kezelésekkel átlagosan 8-10%-os terméstöbbletet értünk el üzemben, emellett javultak a minőségi paraméterek is.

Ez napraforgó esetében akár8-10 ezer Ft olajbonifikációs felárat is jelentett tonnánként a termelőknek.

A YaraVita lombtrágyák magas hatóanyag-tartalom mellett tartamhatással is rendelkeznek, ezért javasoljuk mielőbbi alkalmazásukat.

A fenti táblázat útmutató az első kezelések kijuttatásának időzítéséhez. A műtrágyapiacot széles kínálat jellemzi, kevés érdemi információval, mely tovább nehezíti a termékválasztást. A Yara évszázados tapasztalata és szaktudása a tápanyagellátásban, jó iránytű lehet a helyes választáshoz.
Végül Antoine de Saint-Exupéry francia írótól vett idézettel kívánok minden gazdálkodónak eredményes esztendőt: „Nem az a tökéletes, amihez már nincs mit hozzátenni, hanem amiből már nincs mit elvenni”.

Tóth Gábor
szaktanácsadó
Yara Hungária Kft.
+36 30 689 8094