fbpx

A precízió ne a traktorról szóljon!

Írta: Sándor Ildikó - 2019 július 18.

A precízió szót már mindenki ismerni véli, a termelőben mégis számtalan kérdés felmerül a hallatán: mi kell hozzá, miért vágjon bele, mennyibe kerül, mekkora profitot realizál, és leginkább mikor? Ezeket a kérdéseket válaszolta meg a Magtár GPS és az Agro Aim Szolnokon, a gazdálkodóknak rendezett fórumon.

A mennyiségre vagy a haszonra hajtsunk?

A precízióról még mindig a gépvásárlás jut eszünkbe, és a lehető leggyorsabban a megtérülést várjuk a beruházásunktól. De ahogy Szolnokon is elhangzott: nem mindig érünk el vele profitot, és az évjárathatást még ez sem fogja megszüntetni. A beruházás előtt azt is el kell döntenünk, hogy a terméseredményünket szeretnénk maximalizálni vagy a profitunkat. Első lépésként a célt is kell megváltoztatni: nem táblaszinten, hanem zónákban kell most már gondolkodnunk.
Bucsi Tamás, az Agro Airn Hungária Kft. talajvédelmi szakértője előadásában részletesen kifejtette, hogy ma Magyarországon milyen lehetőségek vannak, ha valaki el akar indulni a helyspecifikus gazdálkodási irányba, az 1 ha-os raszterek vizsgálatától a talajszkennereken át az NDVI felvételekig. Mindegyik módszernek megvannak az előnyei és a gyengeségei, de egy valami közös: „Ha a zónákat rosszul jelöljük ki, akkor az egész precíziós gazdálkodás alapja instabil lesz”. A pontosság viszont nélkülözhetetlen a minták kielemzéséhez és a helyspecifikus tápanyag-gazdálkodás tervezéséhez. A szakértő a tavaly indított profitoptimalizált növénytermesztési tanácsadási rendszerük kísérleti eredményein mutatta be, hogy a differenciált tápanyag kijuttatással csökken(het) a műtrágyára fordított költség és sokkal optimálisabban lehet az egyes tápelemek között a ráfordításokat tervezni/megvalósítani. Fontos azonban megjegyezni, hogy az input anyagon való spórolás nem mindenhol járható út, a bemutatott üzemi technológia összevetve a differenciáltan kijuttatott részekkel, szinte minden esetén termés többletet is tudtak realizálni.


Nagy Bence üzletág vezető, Magtár GPS
Felvételeink: www.agraragazat.hu/galeriak

A vásárló dönthessen a munkagépéről, ne a már meglévő gépparkja

A következő előadásban Nagy Bence a Magtár GPS üzletágvezetője a rendszerszemléletű GPS-es eszközpark kialakítására helyezte a fő hangsúlyt. A megoldás abban rejlik, hogy a traktorok és munkagépek feletti szinten létre kell hozni egy egységes kezelőfelületekből álló felületet. Ez a szint lesz az alapja az adatkezelésnek, ahol nemcsak gyűjteni kell az információt, hanem a kapott adatokból született döntéseket is végre kell tudni hajtani. Ezek a folyamatok pedig nem korlátozódhatnak le csak bizonyos munkagép típusokra, fontos, hogy a gazdálkodó szabadsága megmaradhasson munkagépválasztás területén. Szószerint élőben mutatta be Nagy Bence, hogyan lehet megoldani azt, hogy a szakértők által elkészített zónák és kijuttatási tervek a végrehajtó eszközökre kerüljenek. Az Agfiniti rendszerben ugyanis mobilinternet segítségével a szakértő az elkészített utasításokat (legyen szó differenciált tápanyagról vagy vetésről) közvetlenül fel tudja tölteni a „felhőbe” ahonnan a vezérlő monitor képes letölteni és végrehajtani a terveket.

Talajjavítás szikes területen

A precíziós nap keretében egy olyan komplex gondolkodást is megismerhettünk, amire még nincs példa a hazai piacon: ez a szikes területek komplex talajjavítása. Itt az előadók részletesen bemutatták, hogy első körben milyen fizikai beavatkozásokra van szükség, elsősorban a kedvezőtlen mennyiségű és minőségű talajvizek mélyben tartása, vagy pedig a belvízzel érintett területrészek „lecsapolása” érdekében. Van olyan eset, amikor fizikai beavatkozásra nincs is szükség, mert a kedvezőtlen vizek nem okoznak problémát, ebben az esetben rögtön rá lehet térni a kémiai talajjavításra, amire egy granulált nagyon stabil talajjavító anyagot ajánlottak, külön lúgos és külön savanyú területekre.

Az előadások elsődlegesen a precíziós gazdálkodásról szóltak, de a szakemberek emellett öntözési megoldásokról és a Magtár Kft. kínálatában szereplő STEYR traktorokról is adtak felvilágosítást.