fbpx

A jó termés záloga a megfelelő talaj táplálás

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 21.

Ahhoz, hogy a maximumot hozzuk ki a rendelkezésünkre álló talajokból, értenünk és ismernünk kell annak igényeit. Nem elég, ha megszokások alapján tápláljuk a talajt, hiszen a legjobb termés állagot akkor tudjuk elérni, ha valóban a megfelelő válaszokat adjuk.

Mit jelen ez?

Az egyik első adat, amit a talajvizsgálatok során megkapunk, a talaj pH értéke. Ez az adat megmutatja, hogy van-e ezzel kapcsolatos feladatunk. Ha a talajunk bármely mértékben a savanyú talajok kategóriájába esik, nagyon fontos, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedéseket megtegyük. Az alábbi táblázat segít abban, hogy a mérési eredmények alapján milyen kategóriában kell gondolkodnunk.

Miért kell ezzel a problémával foglalkozni?

Amennyiben alacsony, jellemzően 7-es érték alatti pH-val találkozunk, és nem teszünk ellenintézkedéseket, több negatív hatással is számolnunk kell. A savanyú talajban mind a fizika, a kémiai valamint a biológiai tulajdonságok erősen rontják a gazdálkodás lehetséges eredményeit.

A talaj fizikai tulajdonságai között számolnunk kell a következőkkel: A talaj szerkezete leromlik, tömörödötté válik, ami jelentősen rontja a növény gyökérzetének növekedési potenciálját. A tömörödött talaj ugyanakkor megnehezíti a talajművelést és többlet energia felhasználást eredményez a művelési munkák kapcsán. A talaj felszínén porosodás, sok esetben cserepesedés tapasztalható.

Különösen érzékeny terület a fizikai tulajdonságok körén belül a talaj vízgazdálkodási képessége. A tömörödött, kötött szerkezetű talaj rossz vízgazdálkodási tulajdonságokkal rendelkezik. A kezeletlen savanyú talajokon gyakran tapasztalható a belvizes, ugyanakkor az aszálykor viszont deficitet mutató felületek megjelenése egy adott zónán belül. Ezeknek a talajoknak kimondottan rossz a levegő- és hőgazdálkodása egyaránt, limitálva a növényzet számára kedvező körülményeket.

A talaj kémiai jellemzői ugyancsak jelentősen rosszabbak, ha a pH alacsony. Ha csak a rutinra hagyatkozunk, könnyen híhetjük, hogy mindössze a szokásos műtrágyák adagolásával, vagy éppen azok dózisának növelésével minden esélyt megadunk a magasabb termés elérésére. Ha azonban a talaj pH-ja nincs a megfelelő zónában, akkor a műtrágyák hasznosulása lényegesen alacsonyabb lesz, mint ideális körülmények között. Jelentősen romlik a tápanyag hasznosulás, például amennyiben a talajunk pH értéke 5,5, a kiszórt nitrogén és kálium negyed, a foszfornak pedig a fele nem fog hasznosulni, ahogy azt az alábbi ábra mutatja.

Alacsony pH esetén bizonyos elemek kimondottan károsak lehetnek a talaj életre. Például már 5.8 pH alatt az alumínium kioldódik és a fitotoxicitás kockázata lép fel.

Végül nagyon izgalmas kérdés az is, hogy a savanyú talajok esetén milyen biológiai hatásokkal kell számolnunk. Az előzőekből következik, hogy a talajélet és a gyökér- és növényfejlődés jelentősen korlátozódásával kell számolnunk. A legtöbb baktérium és mikroorganizmus is sokkal életképesebb egy kiegyensúlyozott talajban. A földigiliszták száma is egyenes arányban növekszik a pH növekedésével, egészen a semleges zónáig.


Az alábbi kép pedig jól mutatja a gyökérzet méretét ugyancsak a pH függvényében.

Mi is a talajsavanyodás valójában?

Összességében a talaj savanyodásának oka a kalcium fokozatos eltűnése a talajból. Logikus tehát, hogy a probléma megoldása a kalcium kellő mennyiségben történő visszajuttatása a talajba. Nagyon fontos ezen a ponton figyelembe venni 2 tényezőt: Milyen anyagot használunk, és milyen távra tervezzük a talajjavítás hatását. A talaj kalcium szintjét, és ezzel a talajunk állapotát helyreállítani kell és ezután a beállt egyensúlyt fenntartani. Ehhez kell a megfelelő anyagot és adagolást megválasztani.

A hatóanyag:

A tradicionálisan használt mészkő lisztek és dolomitok mellett ma már új anyagokkal tudjuk a megfelelő válasz megadni erre a problémára. Fontos megérteni, hogy mind hatóanyagban, mind pedig a hatás gyorsaságában óriási lépést tudunk tenni előre, ha áttérünk kalcium oxid alapú termékre, melyet TerraCalco 95 néven néhány éve már a magyar piacon is el lehet érni.

A Terracalco 95 nevű anyagnak 2 rendkívül fontos tulajdonságát kell elsősorban megjegyezni: a kölisztekhez képest, melyek kalcium karbonát kiszórását jelentik, dupla hatóanyag tartalommal lehet számolni, hiszen a Terracalco 95 egy már kiégetett, feltárt anyag, kalcium oxid. Éppen ezért ez az anyag sokkal gyorsabban éri el a hatását a talajban, beoldódásához nem savak kellenek, mint a kölisztekhez, hanem egyszerűen nedves környezetben, vízoldható anyag. Gyakran vetődik fel az a probléma, hogy bérelt földjeinken elsősorban a jelen idejű problémákat szeretnénk megoldani, hiszen nem mindig lehetünk biztosak a hosszabb távú használatban. Ezért is fontos lehet egy olyan anyag használata, amely gyors, egy növénykultúrán belüli hatást képes biztosítani. Erre a legjobb válasz a talajsavanyodás ellen a TerraCalco 95.

De hogyan lehet kijuttatni? A TerraCalco 95 szemcsés szerkezetű anyag. Ez azt jelenti, hogy a kiszórását minimális porzás mellett meg lehet oldani a hagyományos műtrágya szóró gépekkel, nem szükséges hozzá más eszköz. Kiválóan használható mind melioratív, mind pedig fenntartó meszezés céljaira.

Minél pontosabban ismerjük tehát a talajunk igényeit, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy az erre adott válaszokkal a maximumot tudjuk kihozni belőle.

Fontos tehát a talajmintavétel és elemzés, ahol figyelmet kell fordítanunk a textúra, Ca, pH értékekre, a célmeghatározás, valamint az optimális termék és metódus kiválasztása, mely a talajsavanyodás elleni megfelelő választ adja a TerraCalco 95 segítségével.

Végül egy referencia kép, melyen jól látható a TerraCalco 95 hatása. A kép jobb oldalán látható a kezeletlen zóna, ahol a növényzet színe jól mutatja a negatív eltérést. A bal oldali zóna megkapta a megfelelő TerraCalco 95-tel történő kezelést közvetlenül a vetés előtt, és az adott évben a referencia területhez képest csaknem 20%-kal magasabb termésátlagot adott.

További információkért keressék kollégánkat bizalommal:

Szigl Zoltán
CARMEUSE
Értékesítési képviselő
+36304360577
[email protected]