fbpx

Önjáró mezőgazdasági gépek terjedése

Írta: Szerkesztőség - 2018 augusztus 27.

Az önjáró gépek új területeken is felváltják a vontatott mezőgazdasági gépeket: megjelent a világon az első önjáró körbálázó, és tanúi lehetünk az önjáró szálastakarmány rakodó- keverő-kiosztó gépek elterjedésének is, sőt, a költséghatékonyság okán a cserefelépítményes eszközhordozóknál is új típusok jelentek meg.

A gabonabetakarító kombájnok, a járva szecskázók, a silózok, a permetezők, a terménybetakarítók nagyarányú elterjedését számos önjáró mezőgazdasági gép megjelenése követi. A meglévő szakterületek mellett új területeken is felváltják a vontatott mezőgazdasági gépeket az önjáró gépek, melyeket elsősorban a nagygazdaságok és a gépi munkákat végző bérvállalkozók használnak. Az önjáró gépek előnyei közé tartozik a gép magas teljesítménye, az alacsonyabb fajlagos hajtóanyag fogyasztása, a jobb munkavégző képessége, a kétkezi munkavégzés kiváltása stb. A következőkben néhány véletlenszerűen kiválasztott gép újdonságról számolunk be.

Vermeer ZR5 önjáró körbálázó


1. Vermeer ZR5 önjáró körbálázó

Az amerikai Vermeer vállalat 2017. szeptemberében Iowa államban mutatta be ZR5 típusjelzéssel a világ első önjáró körbálázóját. A gép tervezését a nagyobb hatékonyság, a termelékenység növelése és a takarmány előállításához szükséges emberi munkaerő csökkentése határozta meg. A Cummins 173 lóerős dízelmotorral hajtott gép haladási sebessége 48 km/h lehet, országúton. A vezető számára munkavégzés közben a független kerék-felfüggesztésű rugózott első gumikerekek, valamint az ergonómiailag kialakított, klimatizált, kényelmes vezetőfülke és a rugózott ülés példátlan kezelői kényelmet nyújt.

Az első tengelycsonk-kormányzású – függőleges csappal elfordítható – kerekek segítségével rendkívüli manőverezhetőség, akár sarkon fordulás is megvalósítható. Az országúton való közlekedéskor szállítási módban kell kapcsolni a sebességváltó kezelőgombját, ekkor a sarkonfordulás lehetősége megszűnik. A gép fordulékonysága elősegíti a táblaszéli rövid fordulási idő elérését. A ZR5 gép 183 cm átmérőjű és 155 cm szélességű körbálát készít. A bálázás folyamata automatizált, a beállított munkafolyamatok végrehajtását szenzorok ellenőrzik. A vezető videórendszeren keresztül figyelheti a bálázás egész folyamatát.

Ha a bála elérte a kívánt méretet, a gép megáll, a bálakötözési művelet után a kész körbála kirakásra kerül. A kész bála hátul, illetve könnyen a haladásra merőleges irányba jobb vagy bal oldalt is kirakható. Ekkor a géppel 90 fokos sarkon fordulást hajtanak végre és ezután ad a vezető utasítást a bála kihelyezésére, majd a bála lerakása után, a levágott rend irányába fordulva folytatja tovább a gép a haladást.

A cég tervei szerint a gépet idén még tesztelik, és 2019-ben vezetik be a piacra. Várhatóan igen népszerű lesz a nagy területen gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozók és a bérmunkát végző cégek körében.

Keenan MechFiber345SP önjáró szálastakarmány rakodó-keverő-kiosztó gép

A nagy üzemi szarvasmarha telepek nélkülözhetetlen gépei közé tartoznak a takarmánykezelő gépek. Az elmúlt néhány évben a szálastakarmány keverő és kiosztó vontatott gépek mellett megjelentek az önjáró szálastakarmány rakodó- keverő-kiosztó gépek. A piacon ma már több termék vásárolható meg, most a Keenan MechFiber345SP önjáró gépet ismertetjük röviden. Keenan MechFiber345SP önjáró gép műszaki leírása.


2. Keenan Mechfiber345SP önjáró szálastakarmány rakodó-keverő-kiosztó gép

A Keenan vállalat a párizsi SIMA 2017 kiállításon mutatta be a MechFiber345SP típusjelzésű önjáró szálastakarmány-rakodó/keverő/kiosztó gépet. A gép három feladatot lát el: a takarmány felrakodását, a takarmány keverését és a takarmány felhasználási helyre szállítását, kiosztását. A gép hajtását 4,5 literes, 4 hengeres, FPT dízelmotor látja el. A dízelmotor maximális teljesítménye 124 kW (168 LE) 2200 1/min főtengely fordulatszámnál, a legnagyobb nyomatéka 712 Nm 1500 1/min fordulatszám mellett. A dízelmotor Stage IV/ Tier 4f emissziós előírást teljesíti, az SCR (AdBlue) kipufogógáz utókezelési rendszerrel.

A motorhoz csatlakozik a mechanikus hajtómű, amely ellátja a vízszintes keverőlapátok és a kirakócsiga hajtását, valamint a három TLT hajtótengely segítségével a kád nagy lánckerekének hajtását is.

A mechanikus hajtómű első részéhez két nagyobb és egy kisebb változtatható szállítóképességű Bosch Rexroth hidraulikus szivattyú csatlakozik. Ezek szolgálják ki a takarmány-felszedő marófej motorját, a járószerkezet kerékmotorait és az összes többi hidraulikus munkaeszközt.

A gép haladási sebessége két fokozatban 0-15 km/h és 0-25 km/h között folyamatosan választható. A gép tengelytávja 3,98 m, a fordulási sugara 9,37 m, a magassága 3 m és szélessége 2,56 m. A marófej legfeljebb 10 m-re emelhető fel. A tartály (kád) befogadó térfogata 16 m3.A biztonsági vezető fülkében a működtető karok, pedálok elhelyezése kifogástalan, a gép működését szabályozó, ellenőrző elektronikus egység monitora jól áttekinthető.

Holmer Terra Variant 600 ECO

Az önjáró mezőgazdasági gépek népes családjának egyik csoportját a cserefelépítményes-eszközök jelentik. Az alapgép ennél a koncepciónál a mezőgazdasági járószerkezettel rendelkező speciális erőgép egység, amelyre az igényeknek megfelelően többféle mezőgazdasági munkát végző gép helyezhető el. A számos termék közül a Holmer Terra Variant 600 ECO kialakítását ismertetjük. A gép erőforrása Mercedes Benz OM 502 LA 3B/2 dízelmotor. Ez a folyadékhűtésű, V-8 hengeres, 16 liter hengertérfogatú, két turbó feltöltővel, rendelkező motor 440 kW (598 LE) teljesítményt szolgáltat 1800 1/min főtengely fordulatszám mellett és 2800 Nm nyomatékot teljesít 1300 1/min fordulatszámon. A motor az új AdBlue, SCR rendszerrel rendelkező kipufogógáz utókezelő rendszerrel a Stage IV, illetve a Tier 4f levegőszennyezési előírást teljesíti.


3. Terra variant 600 eszközhordozó mozgása oldalazó kormányzással

A FUNK DF 500 típusú sebességváltó 18 előre és 6 hátra sebességfokozatot biztosit. A Terra Variant 600 legnagyobb haladási sebessége 40 km/h. Az alvázas gép állandó négykerék-hajtású futóművel, kerekenként két bolygóműves végáttétellel rendelkezik. A kézi vezérlésű differenciálzár pneumatikusan működtethető. Az első kerék tengely-felfüggesztése hidraulikusan rugózott, amely az oldalsó dőlés stabilizálása miatt hidraulikus szintszabályozással van ellátva. A gép hidraulikus tárcsafékekkel és rugóerő-tárolós többtárcsás rögzítőfékkel rendelkezik.


4. Holmer Terra variant 600 ECO szervestrágya-befecskendező géppel

Az eszközhordozó minden kereke tengelycsonk kormányzású, a kormányautomatikával jobbra-balra első, hátsó, első-hátsó és oldalazó kormányzási mód is megvalósítható. A széles 1050/50 R 32 T2 Terra gumiabroncs mellett az oldalazó automatikus kormányzást is elsősorban a talaj káros tömörödésének megakadályozására használják.

Ha a vezető aktivizálja az oldalazó kormányzási módot, akkor a függesztő szerkezetet is elforgatja – hidraulikus munkahenger segítségével – a kormányzást vezérlő automatika. A hátsó hárompont-függesztő szerkezet IV. kategóriás és 80 000 N emelőképességű. A vontatott munkagépek csatlakoztatásához 38 és 50 mm-es csapszeges, valamint 80 mm átmérőjű gömbfejes vonófejek állnak rendelkezésre.

Az eszközhordozó nagy teljesítményű fejlett többkörös hidraulika rendszerrel van ellátva. A járószerkezet hidraulika-szivattyújának szállítóképessége 190 lit/min, a felépítményhez tartozó hidraulikarendszer változtatható szállítóképességű LINDE HPV 280-02 RE1 szivattyújának maximális szállító képessége 500 l/min és maximálisan 420 bar nyomású hidraulika közeget szolgáltat (1800 1/min motorfordulatszám mellett). Ez a hidraulika rendszer közel 350 kW teljesítmény átvitelére képes. A gép hátsó részén 5 külső (kettős+ úszó pozíciós) hidraulikacsatlakozó található, amelyek idő és térfogat szabályozóval is rendelkeznek. A munkagép kiegészítő kiszolgálására szolgáló (opcionális) erőátviteli hidraulika-rendszer változtatható szállítóképességű Sauer Danfoss H1 P 165 szivattyúja maximálisan 297 lit/min szállító kapacitású és maximálisan 420 bar nyomású hidraulika közeget szolgáltat (1800 1/min motorfordulatszám mellett).

A Holmer Terra Variant 600 ECO elsősorban a szervestrágya befecskendező rendszerekben valósít meg új, gazdaságos koncepciót. Az egyik legmagasabb teljesítményű önjáró hígtrágyaszóró a piacon, a felépítményként használt 21 m3 befogadóképességű tartállyal, a VOGELSANG VX 186-368 QD hígtrágya-szivattyúval, amelynek kapacitása 9 000 l/min. A kijuttató elemek lehetnek csöves, tárcsás és kapás kialakításúak.

A géppel a tápanyag-visszapótlás és talajművelés egyben valósítható meg. A tarlóba, a gyepre, a vetésre történő kijuttatás és bedolgozás nagy terület teljesítménnyel végezhető el, ezzel a géppel. Ehhez az innovatív géphez kapcsolható több talajművelő eszköz. Felépítményként használható HOLMER MB35 burgonya, cukorrépa tartály, HOLMER GB 25 gabonatartály a betakarított termények elszállításához, BERGMANN univerzális szóró berendezés szervestrágya, komposzt, mész, műtrágya kiszórásához, HOLMER VTU 19 szállító felépítmény a legkülönbözőbb mezőgazdasági anyagokhoz stb. Ezzel az eszközhordozóval költséghatékonyan, megbízhatóan és a talaj minimális károsítása mellett végezhetők el a legkülönfélébb mezőgazdasági gépi munkák.

Dr. Varga Vilmos

SZIE Gépészmérnöki Kar

Járműtechnika Tanszék