fbpx

A kukoricabogár mint kártevő, több tényezős dolog

Írta: Szerkesztőség - 2012 február 14.

Sajnos a papírforma nem mindig teljesül a gyakorlatban. Bármennyire is igyekszünk az adott területen agrárökonómiai szempontból a legmegfelelőbb fekvésű, a legjobb csapadékeloszlású területre, a legmegfelelőbb FAO számú kukoricát tenni, mindig van olyan év, amikor találkozunk a kukoricabogárral.

Az agrotechnika mellett nagyon fontos a jó tápanyagellátás, a folyamatos növekedés fenntartása.

Az ellenálló növény gyökérzetének és a növény minden részének tápanyagtól duzzadónak kell lennie – persze nem azért, hogy megetessük kukoricabogárral!

Ehhez a folyamatos növekedéshez sok nitrogénre, megfelelő alaptrágyára, és a legfontosabb sokszor elhanyagolt mikroelem ellátásra kell hangsúlyt fektetnünk.

A kukorica nagyon sok cinket és egyéb mikroelemeket igényel, főleg monokultúrás termesztésben.

Ennek visszapótlásáról már kis korban, és a folyamatos növekedés alatt is gondoskodnunk kell cinktúlsúlyos mikroelem tartalmú lombtrágyával 2-3 liter/ha dózisban.

Más kezelésekkel egy időben kijuttatható, Káliszappan tartalmú vadriasztóval kombináltan nem.

A legyengült növényekben minden kártevő és kórokozó könnyebben tesz kárt, először a vadak távol tartása szükséges a kukorica kezdeti növekedésekor, 30% káliszappan 3-4 liter/ha dózisával megelőzően.

„A kukoricabogár, ha nem a mi területünkön jelentkezik először, akkor a szomszédén.

Persze akkor esik a várva várt eső, vagy épp akkor romlik el a hidas traktor, vagy épp egybeesik más munkacsúcsokkal az elvégzendő rovarirtás.

Így nem tudunk időben és elég hatékonyan védekezni. Ezért kell minden szempontból a lehetősségeink tükrében mindent megtenni az egészséges állomány fejlődéséért.”

 

Pár szót kellene ejteni az „ellenségről” is

A kukoricabogár nem túl régen kezdte pályafutását kicsi országunkban, ahhoz képest sajnos elég felívelőben van elterjedése, komolyan kell venni az ellene való védekezés lehetősségeit.

Eleinte mindenki elhitte, hogy minket nem érint, csak Európa melegebb területein károsít, nem kell védekeznünk.

Na, ennek vége. Először a déli végeken jelent meg országunkban az 1990-es évek közepén.

A kukoricabogár akár 60%-os termésveszteséget is képes okozni! Tessék komolyan venni!

Fejlődése és ökológiája nagyon hőmérsékletfüggő, de természetesen a relatív páratartalom is számít.

Amikor a talajhőmérséklet eléri a 8 oC-ot, akkor vetjük a kukoricát. A mi ellenségünk pete állapotában telel át, és már 10 oC-on megkezdi a fejlődését.

Talajhőmérsékleti hő összeg függvényében már június elején is kikelhetnek az első lárvák, kelésük júliusban végig, de hűvös időben még augusztus elején is folytatódik.

A lárvák fejlődése 21 nap, kedvező hőmérséklet mellett, de ez változó, így július első napjaitól egészen október közepéig találkozhatunk „barátunkkal” a kukoricában.

A lárva a talajban ún. bábbölcsőt készít, abban lakik egy hétig. Többnyire a báb június végétől repcevetésig található meg a talajban.

Természetesen nem akarunk sokáig barátkozni vele, ezért már jó előre – mikor melegszik az idő – kirakjuk az előrejelzést szolgáló „sárga lapokat”.

A bogarak élettartama kb. 40 nap, ebből csak 10-20 nap a peterakás időszaka.

Ami természetesen ugyancsak páratartalom és hőmérséklet függő, kb. augusztus elejétől szeptember derekáig tart.

A nőstények 4-500 petét raknak le, az aktivitásuk úgy néz ki, hogy míg a hímek 22-25 oC-on, a nőstények 25-30 oC-on aktívabbak.

Alacsonyabb hőmérsékleten 2-300, magasabb hőmérsékleten 5-600 petét raknak le.

Rendkívül optimális kiegyenlített viszonyok mellett, öntözéses kukoricában akár 1000 petét is tudnak produkálni.

A peték a talaj 10-20-30 cm-es rétegeiben helyezkednek el – ami a talajszerkezet és műveléstechnikától is függ -, ott telelnek át.

Védekezni sokféleképpen tudunk, de az összetett meggondolt védekezés a legeredményesebb, és számunkra a legkevesebb ablakos csövet hozó megoldás.

Természetesen nem csak permetezéssel hanem agrotechnikával is védekezünk, hisz a szomszéd nem biztos, hogy permetez. Vagy nem időben.

A kukoricabogárnak pedig nincs kerítés, teljesen mindegy hol látta meg a napvilágot, addig megy, míg kukoricát nem talál magának.

Akár a mienket is. A kukoricabogár már csak ilyen.

 

Nagyon fontos az optimális idejű vetés, ha belefér a technológiába előnyös a sorköz nitrogén trágyázása.

Fontos a gyommentes ültetvény, és a szomszéd silója sem mindegy mikor van levágva – jobb minél korábban.

A vetőmagnál folytatva rovarölőszeres csávázást nem kellene elhanyagolni, de jó eredményeket mutatnak a maggal egy időben sorba rakott granulátumok.

Hatóanyagok:

  • teflutrin,
  • tiametoxam,
  • klórpirifosz, stb.

A tiametoxam csávázásra és bedolgozásra is, a teflutrin teljes felület és sorkezelésre, kultivátorozással is kijuttatható, agyagásványokon kötötten hosszabb hatástartammal bír.

Legjobb a gyökérzethez közeli 2-5-8 cm-es kijuttatás a talajba. Nagymértékben csökkenthető velük a lárvák száma.

Az elsődleges kártételt a lárvák okozzák a gyökerek elrágásával, így a növények feldőlnek.

A bogarak később a zöld bibeszálakat és magát a kukoricát eszik rosszabb esetben.

A bibék hiányában rossz a megtermékenyülés és a csuhé alatt még szépen ablakosra is rágják a már meglévő kövér szemeket.

Az állományban történő védekezés már az imágókat érinti, sok engedélyezett szer van, ezért csak párat említek:

  • Acetamiprid,
  • dimetoát, stb.

 

Jó eredmény érhető el mind földi géppel, mind a légi védekezésnél.

Hidas traktorral 220-500 vízzel, helikopterrel 60-80 liter vízzel rendkívül jó tapasztalatom volt permetezésnél, mindkét fenti hatóanyag engedélyezett dózisával 30%-os káliszappan 2 liter/ha kombinációban történő hozzáadásával.

A permetezést követő egy óra múlva hulló eső nem mosta le a növényvédő szereket, másnap a kezelés után terítve volt a kukoricaföld az imágók tetemeivel.

Külföldi kísérletek eredményei és az elmúlt évek saját tapasztalatai azt mutatták, ha csak a talajfertőtlenítés marad el, akkor is 12-20 mázsa kukorica veszik, ha a rovarlőszeres kezelés is, akkor akár a termés 60%-a is úszik.

Nagyon fontos az időben elvégzett kezelés, az előrejelzéshez igazítani a permetezéseket, mert a kijuttatott szerek akkor a leghatékonyabbak.

Költségeket tekintve saját hidas traktorral időben, és szignalizációra alapozottan elvégzett kezelés hatékony, ha a területhez elég a kapacitás és rá lehet menni a területre.

Ellenkező esetben érdemes helikopteres növényvédelemben gondolkodni, már csak azért is, mert ha nem rendelkezünk elég kapacitással, termést vesztünk, a hidas traktor bérgéppel ugyanannyiba kerül, mint helikopterrel, csak a hektárteljesítménye nem azonos.

A rajzáscsúcsban pedig minden optimális nap súlyos tonnákat jelent terméskiesésként.

 

A költségekről

Talajfertőtlenítés átlagos költsége pl.: teflutrin hatóanyaggal várhatóan 22.000.- Ft/ha, ugyanezzel sorkezeléses technológiával 18.000.- Ft/ha. körülire csökkenthető.

Régi barátom nagy kukoricatermesztő, sajátságos egyedi technológiát dolgozott ki, 125-140 mázsa kukoricát arat.

Nem használ szilárd talajfertőtlenítőt, szignalizálja a bábok kelését, és azok kelésekor juttatja ki a folyékony nitrogént a talajba 6 bár nyomással, (egyedi készítésű és tervezésű géppel) vele együtt folyékony talajfertőtlenítőként klórpirifosz hatóanyagot engedélyezett dózisban.

Nagyon jó eredményeket ér el vele, sokkal takarékosabb, így a talajfertőtlenítés hektárköltsége takarékosabb, 5000 Ft/ha. körüli lett.

  • Lombtrágyázás várható költsége két alkalommal: 4.800.- Ft/ha
  • Vad távoltartás kb. egy alkalommal: 2.400 Ft.- Ft/ha.
  • Hidas traktorral mennek a kukoricabogár imágók ellen, a rekord termésmennyiségük elengedhetetlen része a kukorica speciális összetételű bóros-mikroelemtrágyázása, 3 liter/ha. 30% káliszappanos tapadásfokozással 1 liter/ha dózisban. Hidas traktoros kijuttatás költsége várhatóan 3.000-4.000.- Ft/ha.
  • Növényvédő szer acetamiprid és káliszappan hatóanyag kombinációja 2-3.000.- Ft/ha körül várható.
  • Légi növényvédelem esetében a helikopter kiszállási költségeivel együtt átlagban 4.000-4.500.- Ft/ha körül alakul, a kijuttatási költség, a szerköltség megegyezik a fentiekkel. 2-3.000.- Ft/ha várhatóan.

A fentiek tükrében összefoglalva, elengedhetetlen a kukoricabogár elleni védekezés minden szakasza. Jó munkát! Sikeres termesztést!

 

 

Lévay László

Területi képviselő

[email protected]

Corax-bioner Zrt