fbpx

Az állattenyésztés nincs könnyű helyzetben

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 15.

A zömében városlakó nyugati társadalmak megítélése nem túl kedvező, valamint a szigorú KAP célok miatt az állattenyésztés nincs könnyű helyzetben. Cél a lakossággal és a fogyasztókkal megismertetni és elfogadtatni a szintén fenntarthatóságra törekvő állattenyésztés helyzetét, nehézségeit – mondta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a XXIV. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson.

Szarvasmarha
Az állattenyésztők előtt nehéz feladatok sorakoznak a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság szellemében (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A környezet- és klímatudatos mezőgazdaság

Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság előtérbe helyezése érdekében még nagyobb hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra. Az államtitkár a Tolna-megyei agrárfórumon a magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségeiről beszélt.

A témát Juhász Anikó mezőgazdaság következő öt évét meghatározó Közös Agrárpolitika (KAP), az ennek részleteit tartalmazó Stratégiai Terv irányából közelítette meg a témát a tanácskozáson. A helyettes államtitkár szólt a következő öt évet meghatározó KAP főbb jellemzőiről, azokról a változásokról, amelyekhez alkalmazkodva kell majd a jövőben gazdálkodni, amelyek meghatározzák az agrártámogatások igénybe vételének feltételeit.

Elmondta, hogy nagyon fontos a decemberben benyújtott magyar Stratégiai Terv mielőbbi elfogadása: a gazdálkodóknak időre van szükségük a felkészülésre, ha meg akarnak felelni az új elvárásoknak.

Ezért az őszi termelési döntéseket, a következő gazdálkodási évet jelentősen meghatározó megváltozott feltételeket az agrártárca folyamatosan közzéteszi, érdemes ezeket a gazdálkodóknak figyelni.

A fenntarthatósági célok és feltételek hangsúlyos elemei a KAP-nak

Juhász Anikó úgy fogalmazott: az állattenyésztés nincs könnyű helyzetben, a zömében városlakó nyugati társadalmak megítélése nem túl kedvező.

Fontos cél velük megismertetni és elfogadtatni a szintén fenntarthatóságra törekvő állattenyésztés helyzetét, nehézségeit.

További előadások a szarvasmarhatartás kihívásaira hívták fel a figyelmet, illetve kínáltak korszerű megoldásokat, valamint a pályázati, támogatási lehetőségeket is bemutatták a szakemberek.

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc