Speciális napraforgóhibridek és az agrotechnika

A termesztési kedvet támogatja, hogy ki-ki az adottságait ismerve a jövedelmezőséget stabilan biztosító, valamint a klímaváltozást és szárazabb körülményeket is toleráló hibridek közül választhat. A 2016. évi világrekordnak számító hazai 2,9 t/ha országos átlag, az üzemi szinten elérhető 5 t/ha kaszattermés a precíz agrotechnikának és a termőhelyi adottságokhoz igazodó „specialista” napraforgók rugalmas alkalmazhatóságának is köszönhető.

A CL, CLP, Express hibridek fénykorát éljük. A „hagyományos” gyomirtású hibridek, mint pl. a TOSCANA CS HO hozzáadott értéke a magas olajsavtartalom és a szádor rezisztencia mellett a biztonságos beilleszthetősége a szójatermő területek vetésforgójába. A TOSCANA CS HO minden imazamox hatóanyagmentes termőkörzetben megállja a helyét, ahol megoldott a betakarításkor és betároláskor a HO napraforgók olajsavminőségét garantáló izoláció. A ma már 15% részarányt elérő magas olajsavas hibridek térhódítását az olajprémiumok is segítették. Legfőbb értékmérőjük a felhasználásukkal előállított olaj hőstabilitása, a kedvezőbb étrendi hatás és eltarthatóság. Az előbbi előnyök mellett a KLARIKA HO CL hibrid olajsav- és olajtartalma mellett magas hozamszintje és Clearfield jellege is figyelemre méltó. A CAUSSADE-nemesítésű Clearfield hibridek– FUSHIA CL, MARBELIA CL minőségét a „Yellow Flash” tünettől mentes pre, poszt kezelhetőség és betegségtolerancia fémjelzi. A gyomrezisztencia széles körű terjedése ösztönözte a nagyfokú imidazolin hatóanyag ellenállóságú CLP napraforgóhibridek, így az EUROPA CLP piaci bevezetését. A CLP csoport szulfonil-karbamid érzékenysége biztonságossá tette beiktatásukat még a szójaterületek vetésforgójába is. A napraforgótermés biztonságát az egyre nagyobb területen megjelenő parlagfű, csattanó maszlag, selyemmályva, valamint az évelők közül a mezei acat szintén veszélyezteti. Ezeken a területeken a megoldást az Express-toleráns napraforgók vetése jelenti. A CL, CLP és Express hibridek mindegyike teljes életciklusa alatt ellenálló az adott herbiciddel szemben, azonban maximális hozamok csak a javasolt, a gyomok fenológiai stádiumához igazított gyomirtási technológia alkalmazásával érhetőek el.

Molnárné Fehér Gyöngyi

fejlesztési felelős

Caussade Semences Hungary Kft.

2144 Kerepes, Szabadság út 252/b.

www.caussade-semences.hu


betakarítás biztonság caussade Caussade Semences gyomirtás hatóanyag hatóság herbicid hibrid hibridek magágy napraforgó rezisztencia rezisztens termés termesztés