fbpx

Új mérföldkő a Pioneer® napraforgó vetőmag értékesítésben

Írta: - 2023 december 11. -Hirdetés

A P64LE25 Pioneer® napraforgó hibridünk nem véletlenül vált az egyik legnépszerűbb hibriddé a hazai és európai növénytermesztésben. Termésstabilitása és kiváló adaptációs képessége miatt nagyon hamar közkedveltté vált a termelők körében.

napraforgó

A 2024-es vetési szezonra forgalomba kerülő linolsavas P64LE185 az a hibrid, amely a kísérleteinkben mutatott teljesítménye alapján átveheti a korábbi nagy előd, a P64LE25 helyét a hazai piacon.

A P64LE185 közepes-korai tenyészidejű Express®* toleráns linolsavas Pioneer® napraforgóhibrid, RM száma 42. Virágzási ideje is közepes, ez jól látszott a fejlesztői sorokban. Ugyanezekben a fejlesztői kísérletekben 2022-ben, egy extrém száraz évben kiemelkedett termésével, hiszen kb. 5%-kal magasabb termést adott közepes betakarításkori nedvesség-tartalom mellett, mint a korábbi Express® toleráns linolsavas hibridjeink. Ráadásul nagyon magas olajtartalmat is mértük az LE185-nél!

Ezt követően 2023-ban, megismételte ezt a kiugró teljesítményt fejlesztői sorainkban! Ezt jól mutatja a lenti diagramon elfoglalt pozíciója: a jobb felső sarok jelenti a magas termés és magas olajtartalom együttállását.

Pioneer fejlesztői kísérletek

Természetesen nem csak a nemesítői kísérletekben mutatott teljesítménye alapján javaslom minden hazai termelőnek a P64LE185 napraforgóhibridet. 2023-ban más kísérletekben is remekelt, alátámasztva véleményemet, miért is kiváló a hazai viszonyok közé.

A termelőkkel karöltve működtetett, az ország számos pontján elvetett üzemi kísérleti rendszerünkben is a legmagasabb termést adta a Pioneer® Express® toleráns hibridek között. Azaz a különböző talajtípusokon és termesztési körülmény között is kiválóan megállta a helyét. Ezt szemlélteti a lenti oszlopdiagram.

Pioneer üzemi kísérletek

Sőt! A NÉBIH 2023-as kísérleteiben is hozta az elvárást, a VII/3. SU középérésű kezelt csoportban az átlaghoz képest 102,8% termést eredményezett (4,03 t/ha), szemben pl. a méltán népszerűvé vált P64LE25 3,8 tonnájával.

Jól teljesít aszályos körülmények között is, ezen tulajdonsága nagyon fontos, látva az elmúlt évek időjárását. Tányérállása félig bókoló, erős szára van, megdőlés nem jellemzi.

Mit kell tudni kórtani jellemzőiről? Sclerotinia, Verticillium és Phomopsis elleni toleranciája nagyon jó, mindezek mellé toleráns a jelenlegi hazai szádor rasszokkal szemben, Protector® Szádor minősítéssel rendelkezik.

Javaslom minden hazai termelőnek, különösen azoknak, akik az Express® gyomirtási technológia előnyeit szeretnék maximálisan kiaknázni egy olyan linolsavas hibriddel, amelyben a kimagasló termés és a kiváló olajtartalom együtt van jelen!

SÓLYOM JÁNOS | vetőmag-termékmenedzser
Corteva Agriscience
*Az Express az FMC-Agro bejegyzett márkaneve