fbpx
409054

Klímaválság ellen erdővel

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 29.

Élhető környezetet teremtenek a nyári forróságban az erdők, a városokban is csökkentik a klímaváltozás hatásait, növelik a természet sokszínűségét.

Településfásítás
Az erdők és fás területek csökkentik a szélsőséges időjárás hatásait (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az erdősítés feladata túlmutat a vidéki földeken

Nagy István agárminiszter a közösségi médiában közzétett videójában arról beszélt, hogy hazánkban az erdők azok, amelyek elsősorban felelnek a széndioxid-megkötéséért, a jó levegőért és hatékonyan segítik az átlaghőmérséklet csökkenését. A forró nyári hónapokban különösen a városi területeken nagy a szerepük, hiszen a beépítettség miatt itt hatványozottan érvényesülnek a klímaváltozás negatív időjárási következményei.

Az agrártárca éppen ezért minden eszközzel segíti új erdők és fás területek létrehozását és a meglévő városi erdők fenntartását. Ezt szolgálják az elmúlt időszak olyan sikeres kormányzati kezdeményezései, mint az Országfásítási vagy a Településfásítási Program. Emellett az állam egymillió hektár élő erdőterület fenntartásáról gondoskodik, a jogszabályok segítségével pedig a magántulajdonú erdőkben is segíti a klímavédelmi hatások érvényesülését. Mindezek hozzájárulnak a városok élhetőségéhez, különösen a fővárosban és annak közvetlen környezetében.

A fővárosi erdőterületek több mint fél évszázada a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésébe tartoznak

Budapesten és az agglomerációban mintegy 65 ezer hektárnyi állami erdő szolgálja közvetlenül a lakosság jólétét, így magában a fővárosban a zöldterületek gerincét is maguk az erdők jelentik.

Az idén fennállásának 150. évfordulóját ünneplő fővárosban új ökológiai és gazdasági kihívásokkal kell szembenézni az erdők fenntartása során. Ennek kezelésére indította el a Pilis Parkerdő a Városierdő-fejlesztési Programot. A hosszú távú stratégia legfontosabb célja az állami társaság által gondozott budapesti és agglomerációs erdők ökológiai értékének növelése, valamint klímavédelmi és rekreációs funkcióinak a megerősítése.

Mindez pedig a kormányzat az irányú eltökéltségét mutatja, miszerint elkötelezett mellett – fejtette ki az agrárminiszter.

Forrás: AM Sajtóiroda