fbpx

Hazasiet a miniszter: megoldás kell a baromfisok panaszaira

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 03.

Megszakítja amerikai útját az agrárminiszter, hogy közvetítsen, tárgyalóasztalhoz hívja a baromfiágazat kacsa- és libaszegmensének szereplőit.

kacsa

Nehéz évük volt

A kacsa- és libatenyésztők szektorát sem kímélték az energia- és alapanyagár-emelkedések a nehéz tavalyi évben. Döntő részben a csökkenő bevételek, az áremelkedések és költségnövekedések miatt sokan már a tevékenységük befejezését tervezik, ezért egyeztetést várnak az érintett gazdák az állam és a szakmai érdekképviseletek vezetőivel.

Az állam folyamatosan próbál(t) segíteni az ágazaton: 2021-re vonatkozóan a baromfitartók állatjóléti támogatási keretét 2010 óta megháromszorozták. A takarmányár-robbanásra tekintettel pedig 2,4 milliárd forint többletforrást biztosítottak az ágazatnak.

A miniszter egyeztetést kezdeményez a megoldásért

A hírre máris reagált Nagy István agrárminiszter, aki a Facebookon jelentette be, hogy megszakítja USA-beli tartózkodását, és hazautazik. Tárgyalóasztalhoz hívja az érintett szektor képviselőit, a Baromfi Terméktanács elnökét és a kamara képviselőit is. A találkozó várhatóan Mélykúton lesz, holnap (február 4-én), 13 órakor.