1-1 milliárddal csökken a baromfik állatjóléti támogatása

A hétfőn megjelent AM-rendelet jelentősen csökkentette az idén és jövőre adható támogatási összeget a baromfitartás állatjóléti előírásain túlmutató vállalásokért.

 

baromfitartas allatjolet

 

Az uniós állami támogatási szabályok szerint a baromfitartásban nyújtott állatjóléti támogatás az előírásokon túlmutató kötelezettségek vállalásáért járó, vissza nem térítendő juttatás. A támogatásról szóló eredeti szövegben a keretösszegek így festettek: „a 2019/2020. támogatási évben legfeljebb 13,82403 milliárd forint, a 2020/2021. támogatási évben legfeljebb 11,73056 milliárd forint összegig állapítható meg támogatás….” Az új szöveg szerint 2020/21-ben egy milliárddal kevesebb, 10,768 milliárd forint fizethető ki, 2021/22-re pedig legfeljebb 10 milliárd forint jut az ágazat támogatására uniós forrásból.

Továbbá csekély összegű támogatást is igényelni lehet a baromfi tartása során az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségek vállalásáért. Az eredeti szövegben „mezőgazdasági csekély összegű támogatás az adott támogatási évre vonatkozóan tárgynegyedévenként legfeljebb 500 millió forint összegig állapítható meg.” Itt a végösszeget tekintve nincs változás, de törlik a negyedéves bontást, éves szinten 2 milliárd forintig engedélyezik a kifizetéseket.

Az állatbetegségek leküzdésére elkülönített összeg a baromfiágazatban idén 2500 millióról 2900 millió forintra emelkedett, erről decemberben írtunk.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina

agrár állatjólét baromfi baromfitartás keret mezőgazdaság összeg támogatás
..