fbpx

Az erdőgazdálkodásnak a klímavédelemben kulcsszerepe van

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 18.

Magyarország klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósulásában kulcsszerepet játszik az erdőterületek növelése és a meglévők tudatos kezelése – mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára az Országos Erdészeti Egyesület 153. Vándorgyűlésén, Zánkán.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára
A kétnapos szakmai rendezvénynek adott otthont Zánka a Bakonyerdő Zrt. szervezésében (fotó: Fekete István)

Az erdészek egyik legfontosabb szakmai találkozója

Az 1866-ban alapított, egyik legrégebbi hazai szakmai szervezet minden évben vándorgyűlést szervez, mely a Kárpát-medencei erdészek legfontosabb szakmai találkozója. Az esemény házigazdája idén a Bakony és a Balaton-felvidék erdeit kezelő Bakonyerdő Zrt. volt.

Az államtitkár rámutatott az erdőgazdálkodás előtt álló időszak öt legnagyobb kihívására, és felvázolta a megoldás érdekében eddig megtett lépéseket. Mint fogalmazott, az erdőgazdálkodásnak választ kell adnia a gyorsan változó társadalmi igényekre, amelyre az ökoszisztéma szolgáltatások rendszerének teljességét figyelembe vevő gazdálkodás kínálja a megoldást. Az Agrárminisztérium elkötelezett az erdők fenntarthatóságra alapozott használata mellett, mondta az államtitkár. Fontos kihívásként emelte ki a klímaváltozás kezelését, a magán erdőgazdálkodás megerősítését és fejlesztését, a modern szakmai tudás megszerzését és folyamatos fejlesztését, valamint az ismeretterjesztés, a tájékoztatás és szemléletformálás területét.

Az erdők kezelése nemzeti érdek

Az Országfásítási Program megfordította a negatív erdőtelepítési trendet, a településfásítás során pedig a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi zöldítési programot indult el. Sikeres az Újszülöttek erdeje program megvalósítása, amely mellett kutatási tevékenységre, illetve szemléletformáló erdei iskola programokra is nagy figyelmet fordítanak. A Soproni Egyetemen, az Erdészeti Tudományos Intézet vezetésével külön kiemelt program foglalkozik az erdők szénraktározási szerepének gyakorlati hasznosíthatóságával.

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervében minden korábbinál több, a Vidékfejlesztési Programhoz képest háromszoros forrás áll az ágazat rendelkezésére. Öt év alatt összesen 310 milliárd forintot fordítanak közvetlenül arra, hogy több erdőnk és jobb erdeink legyenek, amelyeket versenyképes vállalkozások kezelnek. Az átmeneti időszakban is elérhető a NATURA 2000 kompenzációs támogatás, amelyből több milliárd forinthoz jutnak a gazdálkodók. A további konkrét pályázati kiírások az év második felében várhatóak.

Erdő, mező
Az erdész szakma rendelkezik az erdők 21. századi igények szerinti kezelésének képességével (fotó: AM)

Erdészek a jövőért

Az Országos Erdészeti Egyesület az egy évvel ezelőtti vándorgyűlésen megfogalmazta az ágazat szakmai megújulásának alapvetéseit. A mostani találkozó szakmai programjaiban a Bakonyerdő Zrt.-nél sok jó példát látunk arra, hogy az erdészek új szerepet vállalva hogyan lehetnek a jövő alakításának kulcsszereplői. Erre alapozva az erdő alapú gazdaság minden szereplőjével összefogva sokkal több energiát és forrást kell fordítanunk a pozitív ágazati megítélés kialakítására, hogy nyilvánvaló legyen: az erdész szakma nem egy múltból itt maradt, már meghaladott szakterület, hanem rendelkezik az erdők 21. századi igények szerinti kezelésének képességével – zárta beszédét az államtitkár.

A két napos 153. Vándorgyűlés szakmai terepi programokból és ünnepi közgyűlésből állt, ahol átadták az egyesület kitüntetéseit és elismeréseit. Az alkalomra jelent meg az Országos Erdészeti Egyesület szaktudás füzeteinek harmadik része, amely a jövő egyik leglényegesebb eleme, a vízgazdálkodás és az erdők elválaszthatatlan kapcsolatát mutatja be.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc