fbpx

Most vásároljon be mézből!

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 16.

Jövő tavasszal már alig lesz akácméz Magyarországon, ráadásul akkorra egyes méhészek készletei el is fogyhatnak – ismertette Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

 

 

Az ország 500 ezer hektárnyi akácerdőjének 80 százalékán megsérültek az első, legtöbb nektárt adó virágrügyek az egy héten át tartósan fagypont alatti éjszakai hőmérséklet miatt. Ez tragédia a magyar méhészek számára, hiszen nálunk a fő méhlegelő az akác, a fő bevételi forrásuk pedig az akácméz, mondta Bross Péter az InfoRádióban.

A méhészek abban reménykedtek, hogy a megmaradt 20 százalék is – ami mintegy 100 ezer hektárnyi erdőt jelent – megmenti őket. Azonban a virágzás alatti hűvös, esős és szeles időjárás hatására a magyar méhészek az elmúlt 50 év legrosszabb akácméztermését könyvelhették el.

Emiatt jövő tavasszal már alig lesz akácméz, és egyes méhészek ki is futhatnak a készleteikből ekkora. Találhatók olyan méhészek is az országban, akik idén semennyi akácmézet nem tudtak pergetni, ami nagyon ritkán fordul elő.

Egy átlagos évben 10-12 ezer tonna akácméz terem az országban, most jó, ha 3-6 ezer tonnányi lett. Emiatt az akácméz felvásárlási ára egy hónap alatt másfélszeresére nőtt.

A nagybani áremelkedés azt jelenti, hogy ha minden hazai mézkiszerelő vagy közvetlenül értékesítő méhész érvényesíteni szeretné ezt az alapanyagár-emelést, akkor minimum 600 forinttal kell drágulnia az akácméznek kilónként.