Tapasztalatok a Sumi Agro szőlő növényvédelmi technológiájával 2018-ban

Gyomirtás, törzstisztítás

1. kép A Kabuki hatékonysága selyemkóró, apró szulák és sarjhajtások ellen. Szigetcsép, 2018. 05. 31.


2. kép Lieto kezelés után nem „virágzott ki” az olajfolt. Bénye, Pest megye, 2018.06.25.

Kórokozók, kártevők

A szőlő peronoszpóra 2018-ban inkább a nyugati országrészben okozott fejtörést, de keleten is „ki lehetett termelni”, ha nem figyeltünk oda. Az ellene való védekezésben egyre nagyobb teret nyernek azok a készítmények, amelyek közvetett módon, vagyis a növény immunrendszerének serkentésével, a kondíció javításával fejtik ki hatásukat. E szegmensben úttörőszerepet tölt be a Sumi Agro Sergomilja, mely egy réztartalmú lombtrágya. A készítmény réztartalma „mindössze” 5,5%, ez azonban teljes mértékben felszívódik, és hasznosul a növényben. A Sergomil L-60 0,3%-os dózisban, a bogyókötődés után blokkszerűen alkalmazva, remek kondícióban tartja ültetvényeinket. A készítmény biológiai termesztésben is alkalmazható.

A peronoszpóra elleni kontakt védekezésre az Astra rézoxiklorid áll rendelkezésre, mely korszerű formulációjának köszönhetően nagyon jó oldódást és jó fedettséget biztosít, a termelők legnagyobb megelégedésére. A kontakt szereket illetően azonban szomorú hírünk is van. Az Európai Unióban nem sikerült a TMTD hatóanyag újraengedélyeztetése, ezért a méltán népszerű Tiuram granuflow készítményünk 2019-ben már csak korlátozottan használható: az utolsó felhasználás időpontja 2019. 04. 30. A szőlő kártevőit illetően a szezon végére maradt a feketeleves. Sok helyen okoztak problémát a muslicák, illetve az általuk terjesztett ecetes rothadás. Helyenként bagolylepke-hernyók másztak a fürtökbe, és lakmároztak jóízűen a bogyókból a szüret előtti napokban. Mindezekkel az a gond, hogy hiába van biológiailag hatékony készítmény, kevesük okiratában szerepelnek ezek a kártevők.

A szőlőben előforduló atkák ellen továbbra is stabilan velünk van az imágók és a lárvák ellen hatékony Ortus és a tojásölő Nissorun. A kora tavaszi levélatka-probléma megoldására alkalmazzuk az Ortust 1 l/ha dózisban. Takácsatkák előfordulása esetén érdemes 0,5 kg/ha Nissorun-nal kombinálva kijuttatni, ami a még ki nem kelt tojások ellen is hatékony.


cyflamid növényvédőszer