fbpx

Megkezdődött a szüret, folyik a must

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 18.

Mint minden évben, most is a Csabagyöngyével kezdődik a szüret. A legkorábbi érésű szőlőfajtánk termésmennyisége átlagosnak mondható, az felvásárlási ár emelkedett a tavalyihoz képest.

 

Mezőgazdasági munkák vannak még a szőlőben szüret előttHűvös, esős őszön kimondottan ajánlatos a levélritkítás elvégzése (Fotó: Horizont Média)

 

Az elmúlt évekhez képest egy héttel később kezdődött a szőlő betakarítása

A kedvezőtlen időjárás miatt közel egy hetet csúszik a szüreti időszak kezdete. A termés átlagosnak mondható, nem valószínű, hogy kiemelkedő évjárat lesz az idei.

A Csabagyöngye keresett fajta, a kínálat alacsonyabb, mint a felvásárlási igény. Ennek is köszönhető, hogy az átvételi ár a tavalyi 85-ről 100 forintra nőtt kilogrammonként.

A hibrid szőlőfajtából reduktív eljárással, érlelés nélkül készül Európa első új bora, amely várhatóan szeptember közepén kerül az üzletekbe.

 

Fontos, aktuális fitotechnikai művelet a lelevelezés, a levélritkítás

A mai korszerű termesztéstechnológia és fitotechnikai ismeretek alapján még van dolguk a gazdáknak a későbbi érésű szőlőültetvényekben. Az utolsó zöldmunkák ideje most van, az elsőket elvégeztük tavasszal.

A szőlőtőkéket a vegetációs időszakban rendezni kell, optimális nagyságú és térbeli arányos elrendezésű levélfelületet kell kialakítani. Ennek egyik alapfeltétele a szakszerűen megépített támrendszer.

Ezen túl az alábbi zöldmunkát érdemes elvégezni:

  • a szálvesszőket, félszálvesszőket térbeli el kell rendezni;
  • a felesleges hajtások számát csökkenteni kell;
  • a hajtásokat a megfelelő időben vissza kell vágni.

Alapvető és fontos követelmény, hogy a fürtkezdeményeknek a megjelenésüktől kezdve napfényen kell maradniuk az érési szakasz végéig. Ez esetben a következő évi termést adó rügyek differenciálódása is kedvezőbb feltételek között megy végbe, és az így kialakuló nagy fürtszám lassítja a hajtások következő évi növekedését is. A művelet gyakorlatilag hajtások levelei egy részének eltávolítását jelenti.

 

Mezőgazdasági munkák vannak még a szőlőben szüret előttA minőségi termés érdekében a zöldmunkát érdemes elvégezni szüret előtt (Fotó: Horizont Média)

 

Különböző időpontokban lehetséges a levelek leválogatása:

  • elvirágzás után, s különösen a termésérés kezdetén a hajtások alsó, elöregedett levelei kevésbé aktívak, eltávolításuk nem jelent veszteséget a tőkén;
  • a bogyók zsendülése után, ezzel a fürtök érését gyorsíthatjuk, a bogyók színeződését segíthetjük, illetve a fürtrothadást megelőzhetjük.

Figyelni kell arra, hogy csak a szükséges mértékig szabad a tőkét a levelektől „megfosztani”. A termésérés idején a levélzetre szüksége van a tőkének, hiszen ebben az időben zajlik a cukornak a termésbe áramlása, valamint a keményítőnek a vesszőkbe és az idősebb fás tőkerészekbe való raktározódása.

A termésfürtök körüli idős „funkcióképtelen” levelek eltávolítása után a szőlőfürtöket jobban éri a fény, a szél, a bogyók gyorsabban adják le a vizüket, tehát a bogyótöppedés és a fizikai cukorgyarapodás sokkal intenzívebb lesz.

A fürtök rothadásának a minimalizálásával is kedvező a fürt körüli levélritkítás hatása. Mind a korai, mind a késői érésű fajtáknál ajánlott a fürt körüli lelevelezés elvégzése, különösen a késői érésű és rothadásra érzékeny fajták esetében kimondottan ajánlott.

 

Forrás: MTI és NAK